Premiership

Mohamed Salah i Sadio Mane u januaru i februaru igrali su maksimalnih sedam utakmica na Prvenstvu Afrike, ali su se svejedno impresivno vratili napornom tempu iscrpljujućih utakmica u Premiershipu i Ligi prvaka.

Nakon što su u finalu Afričkog kupa nacija predvodili Egipat i Senegal, promptno su se vratili obavezama u Engleskoj i Evropi, a da nisu radili ono što u takvim situacijama čine ostali nogometaši – od klubova tražili vrijeme za odmor i regeneraciju.

Na konferenciji za medije prije finala Liga kupa protiv Chelseaja Klopp je na novinarsko pitanje kako Salah i Mane tako sjajno izdržavaju tolike napore odgovorio:

“Obojica ne piju alkohol. Tako da nemaju glavni problem koji ubija nogometaše ili produžuje vrijeme potrebno za oporavak. Oni ne piju i zato su bili spremni već dan nakon finala Afričkog kupa nacija. Obojica su sila prirode i nadam se da će takvi ostati zauvijek.”

Podsjećamo, kada je Liverpool postao prvak Engleske 2020., šampanjac kojim su se igrači polijevali u slavlju bio je bezalkoholni, iz poštovanja prema Salahu i Maneu, tačnije tome što su muslimani.

Kao i još jednom igraču Liverpoola, Nabyju Keiti, vjera im zabranjuje konzumaciju alkohola.