Liga prvaka

Himna Lige evropskih prvaka poslije zimske pauze zasvirala je u Parizu i Lisabonu. Odigrane su dvije utakmice osmine finala elitnog UEFA-ino takmičenja.

U Parizu su snage odmjerili PSG i Real Madrid, a slavio je francuski tim pogotkom Mpappea u četvrtoj minuti sudijske nadoknade.

PSG je bio bolji, dominirao je terenom, Real se uglavnom branio, uz mnogo problema da prenese loptu na suprotnu polovinu.

Parižani su imali svoje šanse, a jednu koloslalnu propustili su u drugom poluvremenu.

U 61. minuti dosuđen je penal za PSG. Mbappe je ostao jedan na jedan s Carvajalom, fudbaler Reala ga (bespotrebno) srušio, a sudija Orsato pokazao na bijelu tačku. Odluka je potvrđena i iz VAR sobe, nakon čega je loptu na 11 metara namjestio Messi, ciljao, ali je njegov udarac odbranio sjajni Courtois.

Imao je PSG još nekoliko pokušaja, Real je odolijevao napadima, a kada se činilo da će i sačuvati mrežu, Mbapee je u 94. minuti nakon kombinacije s Neymarom pogodio za erupciju oduševljenja na Parku prinčeva.

U drugoj utakmici između Sportinga i Manchester Cityja ni u jednom momentu nije bilo dileme ko će slaviti. Tim Pepa Guardiole trijumfovao je sa 5:0 i jednom nogom zakoračio u četvrtfinale.

Manchester City je priču u Lisabonu završio nakon prvog poluvremena poslije kojeg je Guardiolin tim imao četiri gola prednosti. Mahrez je pogodio u sedmoj, Foden u 32., a Silva u 17. i 44. minuti. Sterling je u 58. minuti postigao peti pogodak za goste.

Revanši su na programu 9. marta.

Vrijedi istaknuti da od ove sezone u UEFA-inim takmičenjima više ne vrijedi pravilo gola u gostima, koje je u evropska takmičenja uvedeno 1965. godine.

Osmina finala Lige prvaka nastavlja se sutra kada su na rasporedu mečevi Inter - Liverpool i Salzburg - Bayern.

Faktor