18. izdanje

U Abu Dabiju sutra počinje 18. izdanje Svjetskog klupskog prvenstva koje organizira Svjetska fudbalska federacija (FIFA), a koje okuplja prvake šest kontinentalnih konfederacija i prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je domaćin takmičenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o takmičenju koje je trebalo biti održano prošle godine u Kini sa više učesnika, a potom je premješteno u Japan, ali ni tamo nije održano zbog pandemije COVID-19.

Na kraju je FIFA odlučila da se smotra najboljih kontinentalnih klubova održi u Abu Dabiju od 3. do 12. februara ove godine.

U prvom kolu se sutra sastaju domaćin prvenstva Al-Jazira i tim Pirae sa Tahitija koji na prvenstvo dolazi kao zamjena za prvaka Okeanije novozelandski Auckland City, koji ne može nastupiti zbog restriktivnih mjera borbe protiv pandemije na Novom Zelandu.

Pobjednik tog meča u narednoj rundi igra protiv prvaka azijske Lige prvaka Al-Hilala iz Saudijske Arabije.

Prvak Afrike Al-Ahly iz Egipta će 5. februara igrati protiv meksičkog Monterreya koji na prvenstvo stiže kao najbolji tim Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF).

Prvak evropske Lige prvaka Chelsea i prvak južnoameričkog Copa Libertadoresa brazilski Palmeiras takmičenje počinju u polufinalu.

Londonski Chelsea će 9. februara igrati protiv pobjednika meča kojeg igraju Al-Hilal i bolji iz prvog duela Al-Jazira – Pirae.

Brazilski Palmeiras će dan ranije polufinalni meč igrati protiv boljeg iz četvrtfinalnog duela Al-Ahly – Monterrey.

Finale Svjetskog klupskog prvenstva na rasporedu je 12. februara i igrat će se na stadionu “Mohammed bin Zayed“ u Abu Dabiju.

Titulu prvaka Svjetskog klupskog prvenstva 2020. godine osvojio je Bayern iz Minhena.