Španija

Pierre-Emerick Aubameyang (33) potpisuje za Barcelonu kao slobodan igrač. Arsenal se jedva čekao riješiti napadača za kojeg je prije četiri godine platio odštetu od 64 miliona eura i kojeg je prije dvije godine učinio najplaćenijim igračem Premiershipa, kada je produžio ugovor uz plaću od oko 420.000 eura sedmično.

Očekivalo se da Aubameyang dođe u Barcelonu na posudbu do kraja sezone, ali Barca je u takvoj finansijskoj situaciji da ne može pokrivati niti pola od spomenute plaće pa ga je Arsenal (ot)pustio besplatno čak godinu i po prije kraja ugovora. Arsenal je imao velike planove i očekivanja od Aubameyanga. Učinio ga je najskupljim igračem u istoriji kluba, dao mu kapitansku traku i sve ovlasti na terenu.

Aubameyang je za tačno četiri godine u 163 utakmice postigao 92 i namjestio 21 gol za Arsenal, ali su njegova narav i kršenje discipline bili previše za klub koji ga je tako puno plaćao. Arsenal ga zato pušta besplatno, a on dolazi u Barcelonu bez odštete te nakon što je pristao na drastično manju plaću od one koju je imao u Arsenalu.

U novom klubu trener će mu biti Xavi, a zanimljivo je podsjetiti kako je on nedavno govorio o Aubameyangu i to u kontekstu njega kao pojačanja Barcelone:

“Aubameyang je ubica kada mu se ostavi puno prostora, ali protivnici Barceloni to ne daju. Nama ne treba takav, nego napadač koji zna kako se kretati u malo prostora i koristiti ga. Teško je naći golgetera koji se može prilagoditi Barceloni. To su savršeno uradili Samuel Eto'o i Luis Suarez. Ako baš insistirate na tome koji napadač bi sada bio pojačanje za Barcelonu, onda je to Neymar. On bi bio perfektan”, govorio je Xavi prije dvije godine.