Komori

Bizarna situacija odvit će se u osmini finala Afričkoga kupa nacija. Čini se da će Komori morati zaigrati s igračem na golu umjesto s golmanom, i to u najvažnijoj utakmici u svojoj nogometnoj historiji.

Naime, u ekipi otočne države Komori razbuktala se zaraza korona virusom te je iz njihova kampa došlo saopštenje u kojemu stoji da je čak 12 članova ekipe i stručnoga štaba pozitivno na Covid testu.

Među nesretnom dvanaestoricom nalazi se čak i selektor te dvojica rezervnih golmana, prenosi Sky Sports. Problem je što je nominalno prvi vratar Salim Ben Boina povrijeđen, a sada ova druga dvojica – Ali Ahamada i Moyadh Ousseni moraju u samoizolaciju.

Selektor Amir Abdou, koji je na čelu otočne državice Komori već osam godina te je najzaslužniji za grandiozan uspjeh ove male nacije, sada je također u karanteni. Podsjetimo, u trećem kolu grupne faze savladali su reprezentaciju Gane s 3:2 i time se plasirali u osminu finala, što je najveći uspjeh ove države u njihovoj nogometnoj historiji.

Afrička nogometna federacija (CAF) je postavio vrlo stroga pravila u vezi Covid-19 na Afričkome kupu nacija. Ako je pojedini igrač zaražen, nema pravo nastupa. Ako ekipa nema vratara na raspolaganju, drugi igrač prijavljen za turnir mora uskočiti na to mjesto. Ekipama koje nemaju minimalan broj od 11 igrača raspoloživih za utakmicu bit će upisan poraz od 2:0, stoji u saopštenju CAF-a.

Utakmica otočne države Komori protiv domaćina Kameruna na rasporedu je večeras u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.