VELIKI PAD

Iza Miralema Pjanića je vjerovatno najgora godina u profesionalnoj karijeri, a to se znatno osjetilo i na njegovoj tržišnoj vrijednosti koju redovno ažurira specijalizirana stranica Transfermarkt.

Bh. veznjak je u 2021. godinu ušao kao igrač Barcelone s tržišnom vrijednosti od 50 miliona eura, što je približno i vrijednosti transfera od 60 miliona eura, kada je u septembru 2020. prešao iz Juventusa u španski klub.

Uslijedilo je sumornih osam mjeseci u Barceloni, gdje nije dobijao priliku za igru, a u septembru je otišao u Bešiktaš na posudbu.

Već tada tržišna vrijednost mu je pala na 20 miliona eura, a nakon najnovijeg ažuriranja sada je ta cifra korigovana na 18 miliona.

Pjanić je tako ukupno u 2021. godini izgubio 32 miliona eura, što ga svrstava na deseto mjesto najvećih gubitnika tržišne vrijednosti od svih svjetskih nogometaša.

Lideri na ovoj neslavnoj listi su Realov Hazard i Barcelonin Coutinho, koji su u 2021. godini izgubili čak po 42 miliona eura. Sada obojica vrijede 18 miliona.

Potom slijede Mane (Liverpool, gubitak od 40 miliona), Messi (PSG, 40), Joao Felix (Atletico, 40), Neymar (PSG, 38), Lenglet (Barcelona, 36), Niguez (Chelsea, 35) i Firmino (Liverpool, 34).