PREMIERSHIP

Engleski nogomet se po mnogo stvari razlikuje u odnosu na ostale lige svijeta, a ono što ga čini jedinstvenim je čuveni Boxing Day i utakmice koje se igraju na taj dan. Već duže od 120 godina traje tradicija da engleski klubovi dan poslije Božića igraju ligaške mečeve i tako obilježe praznične dane.

Danas, dan poslije Božića, u engleskim ligama igrat će se mečevi, a Premiership će odbrojati svoje 19. kolo i danas će se odigrati šest mečeva. Ipak, sve ostaje u sjeni pandemije koronavirusa zbog koje su danas odgođene tri utakmice i to mečevi Liverpoola i Leedsa, Wolvesa i Watforda te Burnleyja i Evertona.

Tradicija da se mečevi u engleskim ligama igraju dan poslije Božića traje još iz 19. vijeka i uprkos brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tokom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu, čak i u ovoj situaciji.

Za postojanje Boxing Daya veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz Boxing Day, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na Boxing Day budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Ipak, Boxing Day nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Naredni mečevi u Premiershipu igraju se već 28., 29. i 30. decembra, a onda i 1., 2. i 3. januara kada ćemo gledati nove mečeve. Kraće rečeno, čeka nas više od 20 utakmica Premiershipa u ovih devet dana.

Raspored utakmica za Boxing day:

- nedjelja

Manchester City - Leicester (16:00 sati)
Norwich - Arsenal (16:00 sati)
Tottenham - Crystal Palace (16:00 sati)
West Ham - Southampton (16:00 sati)
Aston Villa - Chelsea (16:00 sati)
Brighton - Brentford (21:00 sati)

- ponedjeljak:

Newcastel - Manchester United (21:00 sati)