NE RAZUMIJU SISTEM

Trener Barcelone Xavi Hernandez kaže da je šokiran činjenicom da je ovaj klub bez ikakvog razloga izgubio svoj sistem igre i da ne može vjerovati kako igrači iz domaće škole ne razumiju pozicionu igru.

Kaže kako je on sa 11 godina znao mehanizme koji se koriste u igri Barcelone, a da trenutno u timu ima igrače koji su prošli kroz omladinsku školu, ali još uvijek ne razumiju pozicionu igru, odnosno ne stoje dobro na određenim dijelovima terena.

Dodao je i to kako ne zna ko je tačno odgovoran za takav propust, ali da će dati sve od sebe da zajedno s trenutnim igračima vrati Barcelonin sistem igre.

"Barcelona je izgubila svoj sistem igre, a mi moramo da ga vratimo. Nisam bio u klubu šest godina i neke stvari su me taktički iznenadile. Nisam bio tu pa ne znam ko je odgovoran za ovakvo stanje, ali svakako su nam otežali posao. Većina igrača ne razumije pozicionu igru. Primjera radi, ja sam neke mehanizme takve igre znao kada sam imao 11 godina, a sada u timu imamo igrače koji to ne razumiju", rekao je Xavi.

Dalje je rekao da ga raduje činjenica da su mladi igrači preuzeli odgovornost, a naveo je i primjer kako se on sa 18 godina plašio izaći na teren, dok trenutni igrači nemaju problem s tim.

"Drago mi je što se moji mladi igrači ne boje, iako neki imaju po 17 godina. Imaju jake ličnosti, a naročito Gavi koji je protiv Elchea bio spektakularan. Ja sam se sa 18 godina plašio kada sam izlazio na teren, iskreno...", rekao je Xavi.

Barcelona je u subotu slavila protiv Elchea rezultatom 3:2 i to zahvaljujući golu koji su postigli u samom finišu meča.