VELIKA UZAJAMNA PODRŠKA

Nogometaš Manchester Uniteda i najveći trener svih vremena Sir Alex Ferguson zajedno su pričali za klupsku televiziju, a Portugalac je tu priliku iskoristio da pokaže koliko mu znači ovaj proslavljeni trener i kakav utjecaj je imao na njegovu karijeru, na terenu ali i van njega.

Ronaldo se prisjetio perioda kada je iz Sportinga došao u Manchester United i uloge koju je Ferguson imao u njegovoj karijeri.

Kaže da mu je najteže bilo povezati se s drugim saigračima, ali da mu je upravo u tome pomogao ovaj sjajni stručnjak i na taj način mu otvorio put da postane najvažniji igrač u ekipi, kasnije i lider koji je Unitedu donosio titule, u Evropi ali i u domaćem prvenstvu.

"Zamislite da imate 18 godina i dolazite iz lisabonskog Sportinga da igrate sa zvijezdama kao što su Giggs, Scholes, Keane, Solskjaer... Bio sam pomalo nervozan, ali mi je Ferguson u tom periodu pomogao da se povežem s ostalim igračima", prisjeća se Ronaldo i nastavlja:

"Sjećam se da me je povremeno zvao u svoju kancelaciju i da smo u početku komunicirali uz pomoć prevodioca. Nije to bio nikakav problem. Glavna stvar bila je ono što mi je Ferguson govorio i čime mi je pomogao da rastem, kako u nogometu tako i kao osoba. Pomogao mi je od prvog dana i uradio sve što je rekao."

Ronaldo je na sve to dodao da mu je Ferguson kao otac u nogometu, čime je samo potvrdio ono što je i ranije u prošlosti govorio.

"Uvijek kažem da mi je Ferguson kao otac u nogometu", zaključio je Ronaldo.

Prisjetio se i toga kako mu je Ferguson pokazao da je prije svega veliki čovjek i da su to stvari koje su u suštini puno bitnije od nogometa i onoga što su na terenu zajedno uradili, iako je svakako to onaj puno ljepši dio.

"Toliko je bilo predivnih trenutaka koje smo proveli zajedno, a tu ne mislim samo na osvajanje trofeja. U srci mi ostaju i one najteže stvari, a on je vjerovatno ne sjeća svega toga i ja to možda ne bih trebao reći, ali želim. To je dio naše historije i onoga što smo prošli. Sjećam se da mi je otac bio u bolnici, a u tom trenutku sam bio emocionalno totalno potonuo", prisjetio se Ronaldo i nastavio:

"Razgovarao sam s Fergusonom i on mi je rekao: 'Cristiano, nije bitno, idi tamo na dva ili tri dana'. Čekale su nas teške utakmice, a ja sam bio ključni igrač tima. Nastavio je: ' Bit će nam teško bez tebe, ali razumijem tvoju situaciju i trebaš otići posjetiti oca'. To su, iskreno, najvažnije stvari za mene. Uvijek je bio takav prema meni i ja to jednostavno moram cijeniti."

Ferguson i Ronaldo su sarađivali od 2003. do 2009. godine kada je Portugalac prešao u Real Madrid, gdje je postao jedan od najboljih igrača svih vremena.