Kontrola novca

FIFA novim propisom kojeg želi staviti na snagu od 1. jula 2022. godine nastoji menadžere fudbalera staviti pod kontrolu.

Općenito, Svjetska fudbalska federacija nastoji spriječiti menadžere, advokate, članove porodica ili bilo kojeg zastupnika igrača da naplaćuju milionske iznose za transfere.

Trenutno ne postoji definisan pravilnik o provizijama menadžera. Preporuka FIFA-e je da one ne prelaze tri posto. To je utopija, jer su zastupnici u prošloj sezoni naplatili 450 miliona eura.

FIFA želi kontrolirati rad menadžera na način da formira novo tijelo unutar same organizacije. Od 2015. godine FIFA je prepustila da nacionalni savezi upravljaju ovim pitanjem.

Krovna kuća svjetskog fudbala kreirat će sistem u kojem će upravljati svim isplatama. Novac za provizije više neće ići od kluba do menadžera, već će ići prema FIFA-i, koja bi vršila isplate zastupnicima, ne veće od šest posto, piše Marca.

Tako bi bilo nemoguće da menadžeri poput Mina Raiole naplaćuju enormne provizije od transfera. Kontroverzni Raiola je, recimo, od prelaska Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United (105 miliona eura), inkasirao 48 miliona eura.

Jasno je da menadžeri neće pristati na nova pravila igre, a tužba je već spremna.

Faktor