PO UZORU NA UEFA

Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) razmatra osnivanje svjetske Lige nacija kao alternativu za ideju o održavanju Svjetskog prvenstva na svake dvije godine, a sve s ciljem kako bi dodatno povećali profit na godišnjem nivou.

Mediji u Britaniji navode da će se FIFA odlučiti na ovaj potez nakon veta UEFA-e i CONMEBOL-a na održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine, a kako je FIFA-i prijeko potrebno povećanje profita na godišnjem nivou, sada razmišljaju o uvođenju globalne Lige nacije.

FIFA svoju šansu vidi u uspjehu UEFA-e s Ligom nacija, a smatraju da će s ovim takmičenjem povećati broj utakmica između najboljih svjetskih ekipa u turnirskom formatu, a što bi navodno trebalo privući više sponzora i prihoda od TV prava.

Jedna od ideja jeste i da Liga nacija na globalnom nivou zamijeni Kup konfederacija, takmičenje koje se nije održalo od 2017. godine, a to je bio turnir s osam ekipa koji se održavao 12 mjeseci prije početka Svjetskog prvenstva.

Dodaje se i to da bi više o ovoj ideji trebalo biti poznato na narednom zasjedanju FIFA-e koje je planirano za 20. decembar.