POMJERILI GRANICU

Ekipa Dinama pobjedom protiv West Hama u Londonu u meču 6. kola grupne faze Evropske lige prekinula je niz od 18 uzastopnih poraza na gostovanjima kod klubova iz najjačih liga Evrope.

Dinamo je izgubio na posljednjih 18 uzastopnih mečeva na gostovanju kod klubova iz Engleske, Njemačke, Italije i Španije, a posljednji bod prije utakmice s West Hamom osvojili su 1999. godine na Old Traffordu, kada su remizirali protiv Manchester Uniteda bez pogodaka.

Nakon toga, zagrebački klub je gubio od Milana, Parme, Fulhama, Stuttgarta, Arsenala u dva navrata, Werdera, Tottenhama u dva navrata, Udinesea, Villarreala u dva navrata, Reala, Bayerna, Seville, Juventusa, Manchester Cityja i Atalante.

Jedini gostujući trijumf Modrih protiv klubova iz četiri najjače lige bio je 1963. godine kada su pobijedili Bayern u Minhenu rezultatom 4:1 u meču tadašnjeg Kupa velesajamskih gradova, navode mediji u Hrvatskoj.

Podsjećamo, Dinamo je pobjedom protiv West Hama osigurao drugo mjesto u grupi sa 10 osvojenih bodova, tri manje od Čekičara iz Londona i četiri više od Rapida. Gol za pobjedu postigao je Mislav Oršić.