VELIKI TALENT

Irački nogomet će dugo pamtiti jučerašnji dan pošto je u dresu slavnog Manchester Uniteda debitovao supertalentovani Aamar Zidane Iqbal, reprezentativac ove azijske zemlje.

Zidane Iqbal je ime koje se izdvajalo odmah u rosteru ekipe Manchester Uniteda za duel grupne faze Lige prvaka protiv Young Boysa.

Menadžer Ralf Rangnick je rotirao sastav i priliku je pružio brojnim omladincima u dresu Manchester Uniteda, a među njima je bio Zidane Iqbal, vezista rođen 2003. godine. Nakon što je ušao u igru u završnici, postao je prvi igrač čiji su roditelji iz Južne Azije, a koji je zaigrao u Unitedu. Ispisivanjem historije dodatno će popularizovati Crvene đavole u tom dijelu svijeta.

Riječ je o nogometašu rođenom u Manchesteru, ali je odlučio nastupati za reprezentaciju Iraka, odakle je njegova majka. S druge strane, otac mu je iz Pakistana.

Zanimljivost vezna za Iqbala je ta što je nogomet u jednom od klubova počeo igrati kao trogodišnjak. Tada je napravio prve korake u Sale Unitedu, lokalnom klubu u Manchesteru, ali je vrlo brzo slavni tim s Old Trafforda vidio njegov potencijal i doveo ga u svoje redove.

Sa devet godina potpisao je prvi ugovor s Unitedom, što je najranije moguće po engleskim nogometnim propisima. Od tada je prošao kompletnu omladinsku školu velikana s Old Trafforda i predstavlja budućnost Uniteda.