Građanski rat

Najveći evropski klubovi bi u januaru naredne godine mogli biti oslabljeni neigranjem određenog broja fudbalera. Razlog toga je njihov nastup na Afričkom kup nacija koji bi trebao biti na rasporedu od 9. januara do 6. februara.

Takmičenje se trebalo održati ove godine, ali je odgođeno zbog pandemije korona virusa.

Međutim velike su naznake da se prvenstvo neće održati ni u novom terminu.

Iako je kamerunska vlada više puta poručila kako održavanje Kupa nacija nije upitno, međutim trenutne okolnosti ukazuju da je to teško izvodivo pa se već spominju dvije mogućnosti raspleta: otkazivanje takmičenja ili njegovo premještanje u Katar, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Kamerun trenutno ima probleme koji predstavljaju veliku prepreku za organizovanje turnira. Prvi od njih je oružani sukob vojske i pripadnika anglofonske manjine, koji traje već pet godina, a drugi je nedovršena infrastruktura.

Sukob je eskalirao posljednjih mjeseci, milioni ljudi su nili primorani napustiti svoje domove. Desio se veliki broj tragičnih događaja.

Jedan od gradova domaćina takmičenja je trebao biti Bafoussam, koji se nalazi blizu regije u kojoj traju sukobi. Treba dodati i da stadion Olembe u glavnom gradu Yaoundeu još uvijek nije dovršen, a trebao je biti gotov 30. novembra.

Nekadašnji direktor Afričke fudbalske federacije Abdel Moneim Hussein ističe kako su male šanse da se turnir održi u Kamerunu. Još jedan od problema je taj što nema afričke zemlje koja bi mogla preuzeti organizaciju turnira u tako kratkom vremenu, pa čak ni kroz par mjeseci.

Najbolje moguće rješenje bi moglo predstavljati prebacivanje cijelog turnira u Katar, što je operacija koju mora odobriti FIFA.

Kod evropskih klubova postoji i strah za zdravstvenu sigurnost fudbalera, jer se novi soj koronavirusa Omikron prvi put pojavio u Africi, tačnije u Južnoafričkoj Republici.

Faktor