Kvalifikacije za SP

Nevjerovatna pobjeda ženske nogometne reprezentacije Engleske od 20:0 protiv Latvije u kvalifikacijama za SP pokrenula je lavinu reakcija.

Engleskinje, jedna od najjačih ekipa na svijetu, imale su 64 udarca na gol (Latvija 0), od čega je 31 išao u okvir, a u prosjeku su Engleskinje na gol pucale svaku 81 sekundu. Latvija je na poluvremenu zamijenila 18-godišnju golmanicu Lauru Sinutkinu. Na gol je stala godinu dana mlađa Alina Sklemenova, koja je primila 12 golova u 45 minuta.

Brojni komentatori i navijači na mrežama se pitaju kakvog smisla imaju ovakve utakmice. Ženski nogomet je u Latviji tek u povojima te su u Engleskoj igrale uglavnom juniorke protiv iskusnih seniorki i doživjele su katastrofu. Iako je rezultat bio ekstreman, nije ovo bila jedina takva utakmica u ovom ciklusu. Irska je s 11:0 pobijedila Gruziju, Austrija s 8:0 Luksemburg, a istim rezultatom Španjolska je deklasirala Škotsku.

Engleska je u ovim kvalifikacijama pobijedila Makedonke 8:0, Luksemburžanke 10:0 i Latviju, uz ovih 20:0, u gostima 10:0. U šest utakmica Engleskinje su zabije 53 gola, a nakon razbijanja Latvije kritike na sistem takmičenja uputila je i engleska selektorka Sarina Wiegman.

“Naravno da svi želimo kompetitivne utakmice, ali ovo nije bila takva. Želimo razvijati ženski nogomet u zemljama u kojima je on tek u začetku, ali ovakve utakmice nikome ne koriste. Niko se ne može razvijati s porazom 20:0 i nadam se da će FIFA i UEFA povesti računa o tome i nešto promijeniti“, rekla je Wiegman.

Daily Mail je objavio da je jedna od ideja koje se razmatraju organiziranje turnira za najslabije rangirane reprezentacije, s kojeg bi jedna ili dvije dobile priliku igrati kvalifikacije s moćnim reprezentacijama te bi se tako izbjegli ovakvi rezultati.