Priprema za SP

Godinu prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru se održava Arapski kup, takmičenje koje je FIFA osnovala specijalno za ovu priliku.

Katar će od danas biti domaćin Arapskog kupa FIFA-e 2021.

To će biti test za domaćina i organizaciju velikog turnira, a također će biti prilika za ubacivanje dodatne tehnologije u fudbalu.

Utakmica između Tunisa i Mauritanije koja otvara takmičenje od 11 sati, bit će prva na kojem će biti testiran polu-automatski VAR za ofsajd.

Na krovove svih stadiona koji su domaćini Arapskog kupa postavljene su specijalizovane kamere, čiji zadatak je da detektuju ofsajd.

Pratit će se kretnja fudbalera, odnosno njihovih dijelova tijela. Zamišljeno je da se direktno obavještavaju sudije kada se igrač nađe u nedozvoljenoj poziciji. Naravno, ovaj projekat je još u "beta-fazi", tako da je pitanje koliko će dobro funkcionisati.
- Ovo je najvažnije testiranje do sada. Tehnologija je veoma važna i korisna i u pripremi utakmice, kao i u donošenju odluka tokom samog meča. Kod ofsajda odluka se donosi kada se analizira ne samo pozicija igrača, već i njegovo učestvovanje u akciji. Tehnologija danas može da povuče liniju, ali procjena je na kraju ipak na sudiji - rekao je predsjednik Sudijskog komiteta FIFA Pierluigi Collina.

Što se tiče samog Arapskog kupa, na njemu će učestvovati 16 reprezentacija, koje se nalaze u četiri grupe.

Grupa A: Katar, Irak, Oman i Bahrein,

Grupa B: Tunis, UAE, Sirija i Mauritanija

Grupa C: Maroko, Saudijska Arabija, Jordan i Palestina

Grupa D: Alžir, Egipat, Liban i Sudan.

U četvrtfinale će proći po dva najbolja tima iz svake grupe, a dalje će se za medalje igrati nokaut faza.

Devet reprezentacija se direktno plasiralo u grupnu fazu, na osnovu položaja na FIFA rang-listi. Ostalih sedam reprezentacija je prošlo kroz kvalifikacije.

Napomenimo da na Arapskom kupu neće učestvovati igrači iz Evrope, pošto lige još uvijek traju.

Turnir će se igrati na šest stadiona širom Katara.

Finale je previđeno za 18. decembar, na nacionalni dan Katara.

Faktor