Fudbaler Barcelone

Pedro González López zvani Pedri, fudbaler Barcelone, rođen 2002. godine, osvojio je nagradu za najboljeg mladog fudbalera na svijetu u izboru France Footballa.

Prije pet dana ovaj mladi fudbaler je napunio 19 godina. Jučer je dobio najbolji mogući rođendanski poklon koji je zaslužio zahvaljujući svom talentu i posvećenosti: nagradu Kopa, Zlatnu loptu za igrače mlađe od 21 godine.

Bio je i kandidat za Zlatnu loptu, onu koja je na kraju sedmi put pripala njegovom uzoru i bivšem saigraču Lionelu Messiju.

Barcelona ga je kupila za 5 miliona eura 2019. godine iz Las Palmasa. Katalonski klub je u ugovoru na njega stavio otkupnu klauzulu od milijardu eura.

Pedri je prošle sezone odigrao ukupno 75 zvaničnih utakmica u La Ligi, Kupu kralja, Superkupu Španije, Ligi prvaka, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Pedri govori da se igrajući fudbal zabavlja "kao dijete", uprkos pritisku koji se sve više osjeća. Međutim, on ima svoje pobjedničko oružje da se suoči sa svime i zauvijek ostane onaj dječak koji je igrao fudbal na ulici sa svojim bratom u Teguesteu, gradu koji ima manje od 10 hiljada stanovnika u blizini Tenerifea, na Kanarskim otocima.

Porodica je možda i najveće oružje za Pedrija: roditelji i brat Fernando, koji je po profesiji kuhar, podržavaju ga, ali se istovremeno trude da ostane na zemlji.

U poređenju sa mnogim svojim vršnjacima, Pedri je zreo momak. Primjer osobe koja stoji na zemlji i koristi društvene mreže tek toliko da s vremena na vrijeme nešto podijeli sa fanovima ili ispoštuje sponzorske obaveze.

Za njega je važno da ostane skroman.

- Vjerujem da izgubiti poniznost i prestati biti svoj znači izgubiti i sebe kao fudbalera. Imam oca i brata koji mi daju savjete i tjeraju me da letim nisko - izjavio je mladi fudbaler.

Na pitanje koja je njegova tajna, Pedri odgovara da su to banane. Mlada zvijezda je rekla da su joj banane oduvijek bile omiljeno voće i jedan od najvećih izvora energije. Osim toga, zahvaljujući sponzoru i španskoj federaciji banaka hrane, Pedri je sa kolegama iz reprezentacije dao donaciju od 80 hiljada kg banana. Pedri je također vrlo pažljiv prema okolišu i aktivnost koju radi svaki put kada ode na plažu jeste prikupljanje svega što može utjecati na zagađenje.

Faktor