Reakcije

Ralf Rangnick postat će privremeni trener Manchester Uniteda, izvijestili su jučer otočki mediji i sada se čeka samo službena potvrda. Dolazak Nijemca u Englesku prokomentirao je njegov sunarodnjak i aktuelni trener Liverpoola Jurgen Klopp.

“Nažalost, dobar trener dolazi u Englesku, u Manchester United. On je trener s jako puno iskustva, izgradio je dva kluba ni iz čega. United će biti organiziran na terenu. Dakako, to nisu dobre vijesti za nas ostale”, izjavio je Klopp, koji Rangnicka jako dobro poznaje iz Bundeslige.

Dva kluba na koja se Klopp referira su Hoffenheim i RB Leipzig. Rangnick je Hoffenheim 2007. godine prvi put uveo u drugu ligu, a već godinu kasnije izborio je i istorijski plasman u Bundesligu. Dio tog Rangnickovog Hoffenheima bili su i naši Vedad Ibišević te Sejad Salihović.

Ovog ljeta je stigao u Moskvu, gdje radi kao generalni menadžer u Lokomotivu, a prije toga je bio ključan čovjek u Red Bullovu nogometnom projektu.

Od juna 2012. bio je sportski direktor RB Salzburga i RB Leipziga kojemu je postao i trener u februaru 2015. godine. Pod njegovim vodstvom klub je ušao u prvu Bundesligu, a 2018. je ponovno preuzeo klupu toga kluba. Godinu dana kasnije postao je šef razvoja Red Bulla na svjetskom nivou, a posebno se fokusirao na New York Red Bulls i brazilski Red Bull Bragantino. Pod njegovim nadzorom New York je osvojio tri trofeja, a Bragantino je ušao u brazilsku Serie A.