Pokušaj ucjene

Francuski napadač i fudbaler Real Madrida Karim Benzema proglašen je krivim za saučesništvo u pokušaju ucjene svog nekadašnjeg saigrača Mathieua Valbuene eksplicitnim snimkom.

Benzema je na suđenju u Francuskoj uvjetno dobio jednogodišnju zatvorsku kaznu, koju će morati odslužiti u slučaju ponavljanja djela, a kažnjen je i sa 75.000 eura.

Sud je procijenio da je Benzema poticao Valbuenu da plati grupi ucjenjivača kako bi seksualno eksplicitni snimak držao dalje od očiju javnosti.

Ucjenjivači su se u početku obratili bivšem francuskom reprezentativcu Djibrilu Cisseu kako bi nagovorio Valbuenu da plati novac za šutnju. Umjesto toga, Cisse ga je upozorio na iznudu, rekao je Valbuena. Navodni ucjenjivači su potom angažirali Benzemu kako bi potaknuli Valbuenu da plati za šutnju.

Cijeli slučaj prije pet godina dospio je u medije, a Benzema i Valbuena izbačeni su iz reprezentacije Francuske. Benzema se u dres s nacionalnim grbom vratio na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, dok Valbuena nakon toga više nije nastupao za Trikolore.

Benzemini advokati najavili su žalbu na ovakvu presudu.

Faktor