Dvanaest ekipa

Fudbalske reprezentacije Engleske, Švicarske, Danske, Njemačke, Francuske, Belgije, Hrvatske, Španije, Srbije i Nizozemske kao pobjednici grupa u evropskim kvalifikacijama plasirale su se na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

U dodatnim kvalifikacijma (baražu) igrat će ekipe koje su osvojile druga mjesta u svojim grupama - Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Poljska, Švedska, Vels, Sjeverna Makedonija, Turska i Ukrajina, te Češka i Austrija preko učešća u takmičenju Lige nacija.

U zadnjem kolu kvalifikacija najinteresantnije je bilo u G-grupi u kojoj su se za pozicije borile tri reprezentacije - Nizozemska, Norveška i Turska. Nastup na SP osigurale su Lale, koja su na domaćem terenu pobijedile Norvešku sa 2:0, dok je Turska u Podgorici bila bolja od Crne Gore sa 2:1 i tako izborila mjesto u baražu.

Ukrajina je pobjedom u Zenici nad Bosnom i Hercegvinom sa 2:0 izborila drugo mjesto u D-grupi. Šanse za nastup u baražu iz ove grupe imala je i selekcija Finske, ali je istim rezultatom u Helsinkiju poražena od Francuske, koja je tako potvrdila prvo mjesto u grupi.

U E-grupi Vels je domaćim remijem s pobjednikom grupe Belgijom (1:1) uspio da sačuva drugo mjesto ispred Češke.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija održat će se 26. novembra u 17 sati u Zurichu. Dvanaest ekipa (šest će biti nositelji) će se boriti za tri mjesta na SP-u.

Ekipe će biti podijeljene u tri grupe. U svakoj grupi će se igrati polufinalne i finalne utakmice. Nositelji će polufinale igrati kod kuće, a domaćin finala bit će određen žrijebom. U obje faze dodatnih kvalifikacija igrat će se samo jedna utakmica.

Tri pobjednika grupa osigurat će ulaznice za Mundijal.

Polufinalne utakmice igrat će se 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta 2022. godine.

Fena