Steve Bruce bivši

Steve Bruce (60), engleska igračka i trenerska legenda, više nije trener Newcastlea.

Klub je objavio da je do prekida saradnje došlo sporazumno, ali jasno je kako je to odluka Newcastlea, tačnije novih vlasnika.

Oni žele novog trenera zbog dva razloga: kako bi klub pogurao s predzadnjeg mjesta Premiershipa, gdje se nalazi nakon osam kola, te da to uradi trener međunarodne težine i ugleda.

Bruce odlazi nakon više od dvije godine u Newcastleu, tokom kojih je sezone završavao na 13. i 12. mjestu te dolazio do četvrtfinala oba nacionalna kup takmičenja.

Newcastle je objavio da će privremeni trener biti Graeme Jones te dodao: “U toku je traženje novog trenera, koji će ubrzo preuzeti ekipu.”

Premierligaš je prodan saudijskom javnom investicijskom fondu za 305 miliona funti.

Prema pravilima Premiershipa, politika ne smije utjecati na klubove lige, pa su tražena jamstva od Saudijske Arabije da njena vlada ni na koji način neće utjecati na klub. Kad su jamstva dobivena, Premiership je dozvolio prodaju Newcastlea.

Newcastle je tako postao klub s najbogatijim vlasnicima na svijetu. U sljedećem prijelaznom roku može potrošiti oko 200 miliona funti, a navodno će na zimu potrošiti “samo” 60 miliona kako bi doveo igrače s kojima će pokušati izboriti opstanak.

Autor: Index.hr