Hitni sastanak

Klubovi iz Premier lige na hitnom sastanku s 18 glasova za, jednim protiv (Newcastle) i jednim suzdržanim (Manchester City) donijeli su odluku da se privremeno zaustave sponzorski ugovori s firmama koje se mogu povezati s vlasnicima klubova.

To je direktan udarac na Newcastle jer ostali engleski klubovi smatraju da su Saudijci, novi vlasnici Newcastlea, planirali novac u klub ubaciti preko ugovora s naftnim kompanijama iz Saudijske Arabije.

To bi, smatra 18 klubova Premier lige, dalo prednost Newcastleu u borbi na tržištu nogometaša. City je bio suzdržan jer je i sam u vlasništvu Abu Dhabi United Grupe, a sponzor mu je Etihad, firma u vlasništvu vlade Abu Dhabija.

Novo pravilo će na snazi biti mjesec dana i odnosit će se na svih 20 klubova najjače lige svijeta. Mnogi od tih 20 klubova žele da pravilo postane trajno.

Prema pravilima Premier lige, klubovi mogu u trogodišnjem periodu imati gubitke do maksimalno 105 miliona funti.

“Da nismo uveli ovo pravilo, ništa ne bi moglo spriječiti Newcastle da proda ime stadiona za 100 miliona funti nekoj kompaniji iz Saudijske Arabije i onda da taj novac iskoristi u januaru za dovođenje igrača. Time bi zaobišli naša pravila o financijskom fair-playu”, rekao je neimenovani službenik Premier lige za Sky Sports.

Newcastle, koji je postao klub s najbogatijim vlasnicima na svijetu, u sljedećem prijelaznom roku može potrošiti oko 200 miliona funti, a navodno će potrošiti “samo” 60 miliona kako bi doveo igrače s kojima će pokušati izboriti opstanak. Pravi šoping planiran je za sljedeće ljeto.