Novi rekord

Portugal je u jučerašnjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rezultatski uvjerljivo pobijedio Luksemburg, a posebno je inspirisan bio najbolji igrač Cristiano Ronaldo.

U konačnih 5:0 Ronaldo je ugradio tri gola i sada je Portugal drugi u grupi A, s bodom manje od Srbije, koja ima utakmicu više.

Ronaldo je jučerašnjom utakmicom dodatno popravio nevjerovatne brojke koje je ostvario u dresu reprezentacije. Svoj broj pogodaka za nacionalnu ekipu podigao je nakon što je Luksemburgu zabio dvaput s bijele tačke i jednom iz igre, a broj pogodaka toj reprezentaciji na deset. Nijednoj nije zabio više.

Portugalski as u susretu protiv Luksemburga stigao je do 58. hat tricka u karijeri i desetog za reprezentaciju. Tačnije, za reprezentaciju je osam puta završavao utakmicu s tri postignuta gola, a dvaput, u susretima protiv Andore i Litve, s četiri. Jedini je igrač na svijetu koji je deset puta ostvario hat trick za nacionalni tim, na devet su ostali Sven Rydell (Švedska) i još uvijek aktivni Ali Mabkhout (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Najbolji strijelac u historiji reprezentativnog nogometa sada je na 115 golova za Portugal, za koji je odigrao 182 utakmice.