FIFA

Utakmice grupa igraju se večeras. Drugoplasirani iz svake grupe ide u dodatne kvalifikacije, koje su drukčije od svih dosadašnjih kvalifikacija za SP. Baš kao što je bio slučaj s Eurom, uvođenje Lige nacija utječe i na ove kvalifikacije. Tako će se za preostala mjesta u Kataru boriti sve drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija, te dvije reprezentacije koje su u Ligi nacija osvojile grupu, a u kvalifikacijama za SP nisu bile među prve dvije reprezentacije u grupi.

Tih 12 reprezentacija (deset iz kvalifikacija + dva pobjednika grupa iz Lige nacija) bit će podijeljeno u nositelje i nenositelje. Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija bit će nositelji, a preostale četiri i dvije iz Lige nacije nenositelji. Reprezentacije koje u baraž uđu iz Lige nacija nikako ne mogu biti nositelji.

Te reprezentacije bit će podijeljene u tri miniturnira, kao što je bio slučaj i u dodatnim kvalifikacijama za Euro, odnosno na svakom će biti četiri ekipe. One će žrijebom, koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra, biti podijeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu. Pobjednici polufinala igrat će u finalu i pobjednik svakog od ta tri miniturnira kvalificirat će se u Katar.

Polufinala su na rasporedu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sljedeće godine. Nositelji imaju prednost domaćeg terena u polufinalima, a žrijebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin finala.

Žrijeb grupa Svjetskog prvenstva održat će se u aprilu sljedeće godine, a SP počinje 21. novembra i trajat će do 18. decembra. Prva reprezentacija koja se plasirala na SP uz domaćina Katar je Njemačka, koja je sinoć pobjedom u Makedoniji 4:0 i matematički osigurala plasman.