Liga nacija

Fudbalska reprezentacija Španije prvi je finalist drugog izdanja Lige nacija nakon što je s 2:1 na San Siru nadigrala selekciju Italije.

Crvena Furija do prednosti nad aktuelnim prvacima Evrope stigla je u 17. minuti pogotkom Ferrana Torresa kojem je asistirao Mikel Oyarzabal.

Kapiten Azzurra Leonardo Bonucci večeras je olakšao put Špancima ka finalu Lige nacija. Stoper Juventusa prvi žuti karton zaradio je u 30. minuti, a drugu javnu opomenu ruski arbitar Sergey Karasev pokazao mu je tri minute prije kraja prvog poluvremena.

Prije nego je ostala bez kapitena, Italija je imala dvije dobre prilike preko Federica Bernardeschija i Lorenza Insignea. Šut Bernardeschija skinuo je Unai Simon, dok udarac fudbalera Napolija nije bio dovoljno precizan.

Španija je uzvratila preko Oyarzabala u 37. minuti, ali je Gianluigi Donnarumma, kojeg je San Siro večeras dočekao salvama zvižduka, odlično reagovao.

I dok je publika u Milanu čekala da Karasev odsvira kraj prvog dijela, Oyarzabal je odličnom loptom opet pronašao Torresa koji je preciznim udarcem glavom udvostručio prednost Španije.

Prilika je bilo na obje strane i u nastavku meča, no igrač manje protiv Španije teško je nadoknadiv, pa čak i za selekciju poput Italije.

Sve što je uspjela domaća selekcija bio je pogodak iz 83. minute kojim je Lorenzo Pellegrini postavio konačnih 2:1.

Za kraj vrijedi spomenuti da je 17-godišnji Gavi, mladi fudbaler Barcelone, večeras postao najmlađi igrač koji je debitovao za reprezentaciju Španije sa 17 godina i 62 dana. On je tako srušio rekord Angela Zubiete iz 1936. koji je u svom debitantskom nastupu imao 17 godina i 284 dana.

Drugi polufinalni meč između Belgije i Francuske na rasporedu je sutra, kada će Španci saznati rivala u finalu, a Italijani protivnika u borbi za treće mjesto.

Faktor