Projektil za

Na današnji dan prije 20 godina David Beckham (46) zabio je, po mnogima najbitniji gol u njegvoj karijeri.

Engleska je na Old Traffordu igrala s Grčkom posljednje kolo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Uoči utakmice Engleska i Njemačka su bile poravnate na tablici uz bolji međusobni omjer Engleza, zbog čega su Beckham i društvo bili u prednosti. Sve što im je trebalo bila je domaća pobjeda nad Grčkom.

Ipak, stvari se nisu odvijale po planu. Charisteas je doveo Grke u vodstvo, a sredinom drugog dijela izjednačio je Sheringham. Samo minutu kasnije Nikolaidis je vratio prednost gostima i Englezi su se našli u velikom problemu. Njemačka je u istom trenutku imala 0:0 kod kuće protiv Finske, što bi je direktno odvelo na Svjetsko prvenstvo. Englezima je trebalo čudo i desilo se u 93. minuti.

Dosuđen je slobodni udarac za Engleze 30 metara od grčkog gola. Loptu je, naravno, uzeo tada 27-godišnji Beckham, a ostalo je istorija.

Englezi su uzeli bod kojim su osvojili grupu i otišli direktno na Svjetsko prvenstvo. Tamo su prošli do četvrtfinala, gdje ih je izbacio kasniji prvak Brazil kada je Ronaldinho zabio Seamanu gol gotovo s centra igrališta.