Nakon srčanog udara

Christian Eriksen je na prvoj utakmici Evropskog prvenstva pretrpio srčani udar. Ljekari su mu na travnjaku spašavali život, u bolnici mu je ugrađen defibrilator i danas se osjeća dobro, ačo ne smije nastupati za Inter jer Italija brani takmičenje na profesionalnoj i amaterskoj razini svima s ozbiljnim srčanim problemima.

Za Inter će ponovno zaigrati tek kad dokaže da je sasvim zdrav i da se više ne mora oslanjati na tehnologiju. Plaću dobiva, a prema ugovoru je igrač s najvećim primanjima u klubu.

Eriksen ima zajamčenih 7.5 miliona eura za aktuelnu sezonu (9.83 miliona eura bruto), no to je novac koji za njega sad ne izdvaja klub. Eriksena sad plaća osiguranje FIFA-inog programa zaštite klubova.

Ondje se navodi da su “svi nogometni klubovi zaštićeni su u slučajevima privremene potpune nesposobnosti za rad koja je posljedica nezgode njihovih nogometaša tokom “operativnog razdoblja”, a koja u potpunosti sprečava nogometaša da igra za svoj klub više od 28 uzastopnih dana.”

Nezgodom se smatra “kada nogometaš, u vrijeme i na mjestu koji se mogu utvrditi tokom “operativnog razdoblja”, pretrpi tjelesnu povredu zbog iznenadne, vanjske sile koja je djelovala na njegovo tijelo. Nezgoda također može biti specifičan, iznenadni čin naprezanja u vrijeme i na mjestu koji se mogu utvrditi – kada/gdje je nogometaš pretrpio tjelesnu povredu. Pored ovih utvrđenih nezgoda, srčani i moždani udari također se smatraju nezgodama.”

Autor: Index.hr