NE ODUSTAJE

Arsene Wenger nedavno je ispred FIFA-e predstavio ideju o tome da se Svjetsko prvenstvo u nogometu igra svake dvije godine umjesto kao dosad svake četiri godine.

Mnogi su protiv te ideje, posebno UEFA, koja je zabrinuta za svoja europska prvenstva, ali Wenger poručuje da ne odustaje.

“Spreman sam riskirati da učinim nogomet boljim. Trenutni nogometni raspored je bez jasnoće, jednostavnosti i moderno organiziranih sezona. Ako tako nastavimo, udarit ćemo u zid. Svjetsko prvenstvo je toliko veliki događaj da sam uvjeren kako mu se neće smanjiti ugled ako se bude održavalo svake dvije godine. Nogometaši žele biti najbolji na svijetu i žele svake godine biti najbolji na svijetu. Mnogi ljudi su protiv jer Svjetsko prvenstvo doživljavaju emocionalno, njih razumijem jer su odrasli gledajući to takmičenje svake četiri godine. Mnogi od njih nisu u potpunosti vidjeli moj koncept”, rekao je Wenger, bivši trener koji je danas šef globalnog razvoja FIFA-e.

Wengerov plan je smanjiti broj kvalifikacijskih utakmica. “Za igrače su jako štetna daleka putovanja i jet-lag. Smanjenjem kvalifikacijskog perioda vjerujem da će i klubovi i igrači imati koristi.”

Ranije je 166 nogometnih saveza članova FIFA-e glasalo za odobrenje studije izvedivosti o održavanju Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Wenger je dobio zadatak da pronađe najbolji način za organiziranje novog kalendara svjetskog nogometa.

Wengerov plan je da se svjetska prvenstva igraju parnim godinama, a Europsko prvenstvo i ostala kontinentalna takmičenja neparnim godinama. Tokom sezone bi se napravila jedna pauza od mjesec dana ili dvije, kako bi se odigrale sve utakmice kvalifikacija, umjesto dosadašnjih pet kraćih reprezentativnih pauza. Igračima garantira odmor od najmanje 25 dana nakon završetka velikog takmičenja.

FIFA će o Wengerovom prijedlogu raspravljati 30. septembra.