Za 30. septembar

Krajem ovoga mjeseca FIFA bi trebala održati sastanak na koji je pozvala vodeće fudbalske saveze i kontinetalne federacije kako bi se razgovaralo o međunarodnom takmičarskom kalendaru.

Jedna od tema razgovora na sastanku trebao bi biti i prijedlog da se Svjetsko fudbalsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Poziv za online sastanak 30. septembra primili su su fudbalski savezi, predstavnici fudbalera, klubova, liga, federacija, UEFA-a te Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFpro), prenosi Sky Sport.

- Postoji širok konsenzus u fudbalskom svijetu da se međunarodni kalendar takmičenja restrukturira i poboljša. Ovo je jedna od nekoliko mogućnosti da se uspostavi konstruktivna i otvorena rasprava na svjetskom i regionalnom nivou - navodi se u saopćenju FIFA-e objavljenom na njenim službenim stranicama.

UUEFA i CONMEBOL se protive prijedlogu i čak su zaprijetili bojkotom dodatnih turnira, dok su Azijska fudbalska konfederacija i CONCACAF podržali prijedlog promjene formata Svjetskog prvenstva.

Faktor