IZAZVAO PROBLEM

Arsenalov nogometaš Granit Xhaka proglašen je nemarnim nakon što se ispostavilo da je kao nevakcinisan pozitivan na koronavirus.

Šef komunikacija Švicarskog nogometnog saveza Adrian Arnold potvrdio je pozitivan test veznjaka istog dana kada su savjetovali sve igrače da se vakcinišu.

"Granit Xhaka nije vakcinisan. On je igrač koji nije vakcinisan. To smo prepustili svakom igraču, to je lična odluka svakog igrača, baš kao i bilo koje druge osobe u Švicarskoj. Mi smo izdali preporuku da se svi vakcinišu. Ipak, lično je odlučio za sebe. Njegovo je i pravo da se na vakciniše", reako je Arnold.

Također je dodao kako niko od Xhakinih saigrača vjerovatno neće biti u opasnosti, unatoč pozitivnom testu.

"Svi ostali igrači u timu su se vakcinisali ili su se oporavili od koronavirusa pa su manje-više sigurni, barem s medicinskog stajališta. Čovjek nikad nije sasvim siguran. U skladu s tim, imamo vrlo visoku stopu vakcinisanja. Sada je, nažalost, Granit uhvaćen. Sa sportskog stajališta, sramota je za nas u ovom važnom trenutku" dodao je Arnold.

Međutim, urednik švicarskog lista Blick nije imao razumijevanja optuživši 28-godišnjaka da je nemaran.

"Puno putujete, avionima, autobusima i stalno ste u pokretu s različitim grupama ljudi. A ako vas uhvate, cijelom timu prijeti karantin, što ugrožava utakmicu. U osnovi, nemarno je ne vakcinisati se kao profesionalni nogometaš", napisao je.

Inače, Švicarska narednu utakmicu igra u nedjelju na domaćem terenu protiv Italije.