Iza nas je najluđi prijelazni rok u istoriji, a čak tri velika transfera dočekala su službenu objavu tek iza ponoći zadnjeg dana, piše Index.

Povratak Griezmanna u Atletico, odlazak Saula u Chelsea i transfer Luuka de Jonga u Barcelonu finiširani su doslovce u posljednjim minutama prije kraja ljetne kupnje.

MESSI I RONALDO OBILJEŽILI LJETO

Lionel Messi je nakon više od 20 godina napustio Barcelonu i postao je član PSG-a, a Cristiano Ronaldo se, nakon neuspješne trogodišnje avanture u Juventusu, poslije 12 godina vratio na Old Trafford.

Dva za mnoge najbolja igrača svih vremena obilježila su ovaj prijelazni rok, ali daleko od toga da i bez njih nije bilo uzbudljivo.

PSG je definitivno klub koji je najviše profitirao ovog ljeta i Parižani su složili pravi Dream Team. Neymaru, Verrattiju i Di Mariji priključili su se Lionel Messi, Sergio Ramos, Gigi Donnarumma, Achraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Danilo Pereira, a u posljednjim trenucima ljetnog trošenja iz lisabonskog Sportinga na Park prinčeva stigao je sjajni 18-godišnji lijevi bek Nuno Mendes. Na papiru ekipa PSG-a djeluje zastrašujuće i mnogi su već sad spremni reći da se radi o najboljoj klupskoj ekipi svih vremena. Barem po imenima.

UNITED NAPOKON IMA TIM ZA TROFEJE

Na Old Traffordu su zaključili da im je dosta trofejnog posta i nakon dugog vremena složili su ekipu koja se ima pravo nadati napadu na titulu prvaka Engleske. Naravno, povratak Cristiana Ronalda priča je za sebe, ali United je doveo i superstarove poput Raphaela Varanea i Jadona Sancha i Crveni vragovi ove sezone djeluju prilično opasno.

Romelu Lukaku lani je bio ključni igrač Interove šampionske sezone i prvak Europe Chelsea ga je vratio na Stamford Bridge. Fantastični belgijski napadač od 2011. do 2014. branio je boje londonskog kluba, no sad se vraća kao velika zvijezda i jedan od aduta da bi Abramovič mogao i ove sezone računati na trofeje. Osim Lukakua, zadnjeg dana prijelaznog roka na Stamford Bridge je na posudbu s pravom otkupa stigao i Saul iz Atletica.



Inter je ostao bez Lukakua, ali je doveo Edina Džeku. Najbolji igrač BiH svih vremena jedini je koji se može pohvaliti da je zabio 50 i više golova u Serie A, Premiershipu i Bundesligi, a s Interom ima priliku ispisati povijest i u smiraju karijere osvojiti naslov i u Italiji.


CITY DOVEO NAJSKUPLJEG IGRAČA U ISTORIJI PREMIERSHIPA

City je želio dovesti Cristiana Ronalda, Portugalac je bio jako blizu Etihadu, ali je spektakularnim obratom u samo nekoliko sati odletio na Old Trafford. Ali prije pregovora o dolasku Portugalca Guardiola je za čak 117 miliona eura iz Aston Ville doveo Jacka Grealisha, koji je tako postao najskuplji igrač u istoriji Premiershipa.

Barca, koja je u finansijskom rasulu, prisiljena je očajnički prodavati igrače. Odlazak Messija uzdrmao je nogometni svijet, a Katalonci su u posljednjim satima prijelaznog roka prodali u Leipzig 18-godišnje čudo od djeteta Ilaixa Moribu i Emersona Royala u Tottenham te su na posudbu u Atletico poslali Antoinea Griezmanna. Barcelona je ipak uspjela i dovesti nekoliko igrača, a prvi u redu su Sergio Aguero i Memphis Depay.

Real je ostao bez kapitena Sergija Ramosa i Francuza Raphaela Varanea, ali je doveo iskusnog Davida Alabu iz Bayerna te iz Rennesa 18-godišnjeg francuskog reprezentativca Eduarda Camavingu.

TRAKAVICA OKO MBAPPEA I REALA

Od transfera koji se nisu dogodili, a koje su mnogi očekivali, potrebno je izdvojiti neuspjele dolaske Kyliana Mbappea u Real, Harryja Kanea u Manchester City te Erlinga Halanda u PSG. I dok je dolazak sjajnog Norvežanina na Park prinčeva u prvom redu bio manevarski potez pariških šeika na agresiju Florentina Pereza oko Mbappea, dolazak najboljeg mladog igrača SP-a u Madrid te transfer Kanea u City bili su sigurna stvar. Ipak, sva tri posla su propala. Daniel Levy nije prihvatio 117 miliona eura za Kanea, a PSG je zadnjeg dana prijelaznog roka odbio čak 220 milijuna eura za Mbappea.

Prijelazni rok najkasnije će završiti u Rusiji, gdje će se transferi dogovarati do 17. oktobra, ali u toj zemlji rok se otvorio tek 26. jula.