PRIJELAZNI ROK

Brojni mediji predvođeni dobro obaviještenom "Radio Monte Karlom", jednim od najpouzdanijih izvora na fudbalskoj pijaci, tvrde da bi "Kraljevski klub" već danas mogao da u Pariz pošalje drugu, poboljšanu ponudu za Mbapea

Sportski direktor Pari Sen Žermena Leonardo uvjeren je da Real Madrid samo glumi džentlmenski klub dok pokušava da "Svecima" ukrade Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) bez obeštećenja. Posljednje informacije ga demantuju, jer brojni mediji predvođeni dobro obaviještenom "Radio Monte Karlom", jednim od najpouzdanijih izvora na fudbalskoj pijaci, tvrde da bi "Kraljevski klub" već danas mogao da u Pariz pošalje drugu, poboljšanu ponudu za Mbapea.

Ples miliona

Prva od 160.000.000 eura je glatko odbijena, jer "Sveci" su Mbapea platili 180.000.000 eura (145.000.000 fiksno i 35.000.000 u bonusima) i dio obeštećenja bi svakako morao da plati Kneževima. Stoga vladaju velike nedoumice oko toga koliko bi Parižani prihvatili.

Ništa ispod 180.000.000 eura ne bi dolazilo u obzir, s tim da "L'Equipe" navodi da se PSG nada sumi od 200.000.000. Britanski "Telegraph", još jedan mediji sa dobrim kontaktima širom Evrope, vjeruje da bi obeštećenje od 210.000.000 eura bilo dovoljno da ubjedi "Svece" da Mbapea pusti u Madrid.

Navijači kluba sa Parka prinčeva su mu već okrenuli leđa, pa u anketi "L'Equipe", u kojoj je glasalo više od 65.000 ljudi, njih 75 posto diže ruku za prodaju Mbapea. Svjesni su svi da će u suprotnom sljedećeg ljeta otići džaba, ma koliko se Leonardo "napinjao" da istakne da je plan PSG-a da mu produži ugovor.

Pričao je Leonardo i da klub nije spremao rezervne opcije, ali pomenuti francuski sportski list sada tvrdi da se u Parizu ipak razmišlja prvenstveno o Borusijinom Erlingu Halandu (Haaland), a zatim i o Bajernovom Robertu Levandovskom (Lewandowski) i Totenhemovom Hariju Kejnu (Harry Kane), pa i o Renovom Eduardo Kamavingi (Camavinga) za vezni red. S tim da je malo vjerovatno da će "Sveci" bilo šta od ovoga uspjeti da izvedu u posljednjih šest dana prijelaznog roka.

Surova osveta

Baš taj detalj je Leonardo i koristio kao dokaz da se Real ponio nekorektno, ne ostavivši Parižanima vremena da reaguju. Mada je zaboravio da se ni PSG nije previše obazirao na muke Barcelone kada joj je uzimao Nejmara (Neymar) za 222.000.000 eura. Sve zbog toga što je Barsa prvo htjela da "Svecima" uzme Marka Veratija, pa je onda nagrabusila, posebno poslije onih 6:1 u Ligi prvaka. Naser al Kelaifi (Nasser Al-Khelaifi) je poslije tog debakla postavio sebi kao životni zadatak da uzvrati Barseloni. Učinio je to na surov način, poslije Nejmara ispred nosa joj je ukrao i Žoržinja Vajnalduma (Georginio Wijnaldum), potom iskoristio njene finansijske muke i preuzeo i Lionela Mesija (Messi).

Florentino Perez je mudro ćutao i izvlačio lekcije. Shvativši koliko je Barcelona neoprezna bila skrivao je ideju o Mbapeu sve dok nije produžio ugovore sa Fedeom Valverdeom (Federico) i Tibom Kurtoom (Thibaut Courtois), pa sada svi važni igrači "Kraljevskog kluba" imaju izlazne klauzula od barem 700.000.000 eura. Izuzetak su već vremešni Luka Modrić – bit će mu 36 godina u septembru – te Isko i Geret Bejl (Gareth Bale), na koje se dugoročno ne računa. Čisto da PSG-u ne padne na pamet da se sveti...