OČAJNA SITUACIJA

Klubovi u pet velikih evropskih liga u posljednje dvije sezone izgubili su 2,5 milijarde eura prihoda "na dan utakmice" zbog zatvaranja nastalih pandemijom koronavirusa, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG.

Naime, od proljeća prošle godine takmičenja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama pa se za 27 posto smanjio broj mečeva s publikom u sezoni 2019./20.

Rezultati studije pokazuju kako je to dovelo do značajnog pada, od oko 500 miliona eura u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1,9 milijardi eura.

Pad se najviše osjetio u Bundesligi, koja ima najveći prosječan broj gledatelja po utakmici na svijetu (42.000) i koja je bilježila gubitak od 157 miliona eura, dok je Ligue 1 izgubila tri puta manje (48 miliona eura).

Od klubova su najviše izgubili Barcelona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona eura budući da su njihovi prihodi iznosili 136 miliona eura, odnosno 120 miliona eura.

Za sezonu 2020./21. KPMG očekuje kumulativni gubitak od više od 2 milijarde eura za ovu finansijsku godinu, a revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo djelomičan povrat tih gubitaka.

Podsjetimo, okviri mjera su različiti od zemlje do zemlje pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španija dopušta popunjenost od samo 40, a italijanska Serija A 50 posto.