Mjesec nakon završenog Evropskog prvenstva utakmica Brentforda i Arsenala otvorit će novu sezonu engleskog Premiershipa.

Londonski klubovi večeras se sastaju prvi put u ligaškom meču nakon davne 1947. godine, jer Pčelice toliko čekaju igranje u elitnom rangu.

Brentford je prošle godine izborio plasman u Premiership kroz play-off Championshipa. Uz Pčelice, novajlije u ligi su Norwich i Watford, koji su, potpuno suprotno od Brentforda, povratak u društvo najboljih čekali samo jednu sezonu.
  Aktuelni prvak Manchester City ponovo je apsolutni favorit za titulu prema koeficijentima svjetskih kladionica, ali i mišljenju stručnjaka. Građani su oborili rekord Premiershipa i u transferu vrijednom 100 miliona funti doveli Jacka Grealisha.

Meta je i Harry Kane, no još uvijek traje neizvjesnost u vezi s njegovim prelaskom na Etihad. Građani su spremili najnoviju ponudu od 150 miliona eura plus bonuse, što bi moglo natjerati čelnike Tottenhama da ga puste u redove prvaka Engleske.

Među favoritima su i prvak Evrope, ekipa Chelseaja, koja je u svoje redove vratila Romelua Lukakua iz Intera za 115 miliona eura. Liverpool je pojačao odbranu Ibrahimom Konateom, a vratio se i Virgil van Dijk, tako da će Redsi biti potpuno druga ekipa u odnosu na prošlogodišnju koja je za nijansu izbjegla krah.
 
Četvorku favorita zaključuje pojačani Manchester United. Slavni klub s Old Trafforda je konačno počeo dovoditi ciljana pojačanja, a dovođenje Jadona Sancha i Raphaela Varanea donijelo je mnogo optimizma navijačima Crvenih đavola.


Varane i Sancho pojačali su United

Tottenham i Arsenal su ekipe koje uvijek ciljaju na vrh, no pitanje je koliko rivali iz Sjevernog Londona mogu ove sezone. Očekuje se kako ćemo gledati neki novi Tottenham koji u ligu ulazi s novim trenerom Nunom Espiritom Santom, ali i vjerovatno bez najveće zvijezde tima Harryja Kanea. S druge strane, Arsenal je pojačao odbranu Benom Whiteom, no djeluje da je Topnicima u ovom trenutku bio potreban bolji prijelazni rok.

Potencijalni konkurenti u borbi za prvih šest pozicija su silno pojačana Aston Villa, koja je novac od Grealisha sjajno utrošila, te Leicester, kojem iz sezone u sezonu Liga prvaka izmiče u posljednjem kolu.


Ings, Bailey i Buendia velika su pojačanja Ville

Još nekoliko timova u sezonu ulazi s novim trenerom, a to se prije svega odnosi na Everton, koji bi mogao biti zanimljiva ekipa s Rafom Benitezom. Ekipu je pojačao i bosanskohercegovački golman, Asmir Begović.

Novajlije u ligi važe i za najveće favorite za ispadanje. Uz Norwich, Watford i Brentford, nekoliko je timova koji bi mogli pamtiti sezonu 2021/2022. po relegaciji u niži rang. Prije svega, tu spadaju Crystal Palace, Burnley, Newcastle i Southampton, koji je ostao bez ključnih igrača u napadu i odbrani (Danny Ings i Jannik Vestergaard).

Kako sada stvari stoje, Bosna i Hercegovina će u predstojećoj sezoni imati dva predstavnika u društvu najboljih. To su Asmir Begović u Evertonu i Sead Kolašinac koji se vratio u Arsenal s posudbe u Schalkeu. Ipak, veliko je pitanje da li će lijevi bek dočekati i septembar u redovima Topnika.

Prvo kolo donosi i prvi derbi. U Sjevernom Londonu će Tottenham dočekati Manchester City i utakmica se igra u nedjelju od 17:30.

Nova sezona Premiershipa donosi i toliko očekivani povratak navijača. Posljednja dva kola prošle sezone igrala su se pred malim brojem gledalaca, no zahvaljujući relaksiranim mjerama sada će se igrati pred prepunim tribinama.
  Ono što je mnogima stvaralo probleme u prošloj sezoni, a to su kontroverze u vezi s VAR tehnologijom, organizatori su pokušali ispraviti. Tako će u narednoj sezoni linije za ofsajd biti deblje, kako bi se spriječile situacije da nikome nije jasno da li je gol ili ne. Također, promijenjeno je i pravilo igranja rukom.

Jedanaesterac će biti dosuđen ukoliko sudija odluči da je rukom igrač načinio tijelo neprirodno većim ili ukoliko ruka ne bude pratila kretnju tijela. Gol će biti poništen ukoliko nogometaš postigne gol rukom ili neposredno nakon što lopta dotakne ruku.

Pauza je bila veoma duga. Imali smo Evropsko prvenstvo da zaluđenicima umanji tugu, a sada je vrijeme za novi početak. Premiership je stigao pred prepunim tribinama uz nekoliko noviteta.