Laporta pojasnio

Predsjednik Barcelone Joan Laporta danas je obrazložio odlazak Lionela Messija iz kluba.

U četvrtak se činilo da će Argentinac potpisati novi ugovor, ali je u poslijepodnevnim satima stigla informacija da od toga nema ništa, što je izazvalo pravi sportski potres.

Iako su klub i igrač bili spremni na saradnju, Barcelona nije u mogućnosti da registruje Argentinca zbog finansijskih ograničenja.

- Kako bismo održali finansijski fair-play La Lige, Barca je morala pristati na prodaju TV prava na 50 godina. Međutim, ja to nisam voljan učiniti - kazao je Laporta.

La Liga je s jednim investicionim fondom potpisala ugovor, a tome se osim Barce usprotivio i Real. Dakle, katalonski klub nije pristao na ucjenu čak ni pod cijenu odlaska najboljeg igrača u historiji.

- Sve ima veze s finansijskim fair-playom. Nismo mogli registrovati Messija, iako smo se sve dogovorili s njim. On je želio da ostane, mi smo to željeli. Leo je ušao u historiju Barce, on je naš najuspješniji igrač, najbolji igrač u historiji fudbala - objasnio je predsjednik Barce i dodao da je tužan, ali uvjeren da je učinio najbolje za klub.

- Ponekad morate donositi teške odluke, ali ja sam mislio na budućnost kluba - konstatovao je predsjednik Barce.

Laporta je uvjeren da će Barcelona i bez Messija nastaviti osvajati trofeje.

- Imamo velike ciljeve za budućnost i novu eru. Mnogo smo motivisani. Svi smo optimisti po pitanju onoga što dolazi.

Faktor