GOLMAN ITALIJE

Gianluigi Donnarumma nije znao da je odbranio penal za titulu u finalu Eura protiv Engleske, a postao je svjestan tek kad su mu saigrači poletjeli u zagrljaj.

Finale između Engleske i Italije okončano je tek nakon penala nakon što je regularni dio susreta, kao i produžeci, završio rezultatom 1:1. Potom su Italijani promašili dva, a Englezi tri penala, od kojih je dva odbranio Donnarumma.

Nakon što je odbranio penal Bukayu Saki u petoj seriji, italijanski golman je krenuo na svoje mjesto da sačeka narednu seriju, ne znajući da je zapravo već donio titulu svojoj zemlji.

Po društvenim mrežama je kružio video njegove reakcije, a mnogi su smatrali da je jednostavno bio hladan nakon takvog trijumfa. Poanta je da Donnarumma nije bio svjestan šta je učinio.

Zbunilo ga je to što je njegov saigrač Jorginho u petoj seriji promašio penal. Čak je tad pomislio da su Englezi osvojili trofej iako su Italijani vodili 3:2 u penalima. Zato nije bio svjestan da je njegova odbrana u petoj seriji dovoljna da Italija osvoji naslov.

“Nisam slavio jer nisam skužio da smo pobijedili. Već sam bio razočaran nakon što je Jorginho promašio i pomislio sam da smo izgubili, ali morao sam nastaviti. Sada, zbog VAR-a, uvijek moraš paziti na svoje noge jer ne smiješ biti ispred gol-crte. Zato sam se okrenuo prema sucu da provjerim je li sve u redu nakon obrane. Onda sam vidio saigrače da trče prema meni i tad je sve počelo. Nisam ništa razumio”, kazao je italijanski golman.

Donnarumma je na kraju izabran za najboljeg igrača Eura, čime je postao prvi golman nakon Petera Schmeichela koji je uspio u tome. Danski golman je tu nagradu dobio 1992. godine, kada su Danci bili prvaci Evrope.