Fudbal se ne vraća kući

Fudbalska reprezentacija Italije novi je prvak Evrope nakon što je boljim izvođenja penala savladala selekciju Engleske s ukupnih 4:3, a rezultat je poslije 120 minuta glasio 1:1.

Englezi nisu mogli poželjeti bolji početak utakmice. Igrala se druga minuta kada je Harry Kane loptu gurnuo na desnu stranu, odakle je centaršut Kierana Trippiera pronašao Lukea Shawa na drugoj stativi koji pogađa za vodstvo domaće selekcije i baca Wembley u trans. Bio je to najbrži gol u historiji finala EP-a postignut poslije minut i 56 sekundi igre.

Selekcija Garetha Southgatea bila je bolji tim u prvih 30-ak minuta. Lopta je bilo nešto više u nogama engleskih reprezentativaca, koji su uprkos vodstvu igrali kao da je 0:0.

Azzurri u prvih pola sata igre skoro da nisu zaprijetili Jordanu Pickfordu. Prvi je to učinio Federico Chiesa udarcem sa preko 20-ak metara u 35. minuti utakmice, a lopta je skoro očešala lijevu stativu engleskog gola.

Većih uzbuđenja u finišu prvog dijela nije bilo, kao ni u četiri minute sudijske nadoknade.

Drugo poluvrijeme počelo je uz nešto hrabriju i bolju igru Italije. Poslije pet minuta igre u nastavku u Azzurri su imali dobru priliku iz prekida, no Lorenzo Insigne koji ju je izborio nije šutirao onako kako zna. Lopta je otišla pored gola.

Chiesa koji je i u prvom poluvremenu imao najbolju šansu za italiju zaprijetio je i u 62. minuti, no Pickford se dobro ispružio i "skinuo" njegov šut, baš kao i onaj koji je nešto ranije iz skoro mrtvog ugla uputio Insigne.

Odličan momentum Italijani su iskoristili u 67. minuti utakmice kada se Leonardo Bonucci, poslije gužve u kaznenom prostoru Engleske, najbolje snašao i matirao Pickforda, koji baš i nije najbolje intervenisao. Verratti je glavom prethodno pogodio stativu, a odbijenu loptu je u gol pospremio stoper Juventusa koji je tako postao najstariji strijelac gola u finalima evropskih prenstava (34 godine i 71 dan)

Baš kao i Engleska nakon vodećeg, tako se i Italija razigrala nakon izjednačujućeg pogotka i definitivno bila bolji tim na travnjaku kultnog Wembleyja, koji je u dobroj mjeri utišao pogodak Bonuccija.

Odnos snaga na terenu u drugom poluvremenu možda najbolje oslikava podatak o posjedu lopte iz 77. minute, a koji kaže 64:36 u korist Italijana.

U finišu susreta povrijedio se Federico Chiesa, a iako se nakon ukazane medicinske pomoći vratio na teren, ubrzo ga je zamijenio imenjak Bernardeschi.


Ipak, rezultat se u finišu finala nije mijenjao, pa je više od 60.000 gledalaca na Wembleyju, ali i milioni pored malih ekrana, uživalo u dodatnih 30 minuta finala Evropskog prvenstva.

Od prilika u produžecima vrijedi izdvojiti situaciju iz 103. minute kada je Pickford intervenisao poslije odličnog ubačaja Emersona.

Uzbuđenja je u produžecima bilo, ali ne i onih stopostotnih šansi, pa su penali odlučili novog prvaka Evrope.

Berardi i Kane su bili sigurni u prvoj seriji, a nakon što je Pickford odbranio šut Belottija, Maguire je donio prednost Engleskoj. Bonucci je pogodio na startu treće serije, ali Rashford pogađa stativu. Nakon toga je Bernardeschi bio siguran, a Donnarumma odbranio šut Sancha. Jorginho je trebao realizovati penal i donijeti Italiji titulu prvaka Evrope, ali nije, Pickford je odbranio njegov šut sa bijele tačke.

Nakon što je Gianluigi Donnaruma odbranio penal Saki postalo je jasno da se fudbal nea vraća kući i da titula prvaka Evrope putuje na Apenine, drugi put u historiji fudbalske reprezentacije Italije koja je niz bez poraza produžila na 34 susreta!