BJORN KUIPERS

Bjorn Kuipers će biti prvi Nizozemac koji će suditi finale Evropskog prvenstva, u nedjelju između Engleske i Italije na Wembleyju, objavila je UEFA u četvrtak.

Riječ je o 48-godišnjem sudiji  čije je bogatstvo procijenjeno na 13,4 miliona eura. Novac je stekao pokrenuvši lanac supermarketa Jumbo Kuipers, koji je sponzor vozača Formule 1 Maxa Verstappena.

Kuipers je međunarodne utakmice počeo suditi 2006. godine, a prije ovog finala sudio je dva finala Evropa lige i jedno finale Lige prvaka te je bio dio sudijskog tima na evropskim prvenstvima 2012. i 2016. i na zadnja dva svjetska prvenstva.

Uz njegove standardne pomoćnike, četvrti će sudija biti Španac Carlos del Cerro Grande, a VAR sudija Nijemac Bastian Dankert.

Kuipersov kolega Danny Makkelie obilježio je ovo Evropsko prvenstvo.

Nizozemski policijski inspektor upropastio je polufinale Eura tako što je na utakmici Engleska – Danska (2:1) prvo u 30. minuti propustio poništiti gol koji su Danci neregularno postigli iz slobodnjaka, a onda je u 103. minuti dosudio nepostojeći penal za Englesku, nakon kojeg su domaćini na Wembleyju zabili za pobjedu.