Suđenje u polufinalu Evropskog prvenstva između Engleske i Danske bilo je neregularno, nedostojno i problematično. Sudačka komisija mora objasniti šta se dogodilo i kako je nizozemski sudac Danny Makkelie napravio pogrešku kakva se na ovom nivou takmičenja ne bi smjela dogoditi. Englezi su pobijedili 2:1 zbog penala u 103. minuti, koji nije postojao, i nije mi jasno kako je dosuđen, piše za Index.hr nekadašnji nogometni sudac, danas sudijski ekspert Mateo Beusan.

Beusan je veliki dio slave stekao i kao komentator u popularnom “Oku sokolovom”, koje se prikazivalo na HRT-u, a njegov osvrt vam prenosimo u cijelosti:

Sudac je morao zaustaviti igru kada je vidio da su dvije lopte u terenu kod napada domaćina Engleske, metar od igrača Sterlinga. Da je sudac reagirao, poslije ne bi bilo ničega, ni nepostojećeg penala ni problema. Ovako je problem velik. Ostaje veliki upitnik kako to pomoćni sudac, glavni sudac, VAR sudac, baš niko nije vidio loptu u terenu, metar od igrača u napadu?

Prekršaja za jedanaesterac na Sterlingu nije bilo, prije svega jer do kontakta engleskog napadača i danskih igrača nije smjelo doći. Mi ovdje imamo loptu u igrajućem prostoru koja ometa igru i igrače. Je li VAR sudac bio pod uticajem imena nizozemskog suca Makkelieja, ostaje vidjeti i bit će zanimljivo čuti šta se dogodilo. Postoji snimka razgovora suca i VAR sobe te će sudačka komisija sigurno utvrditi šta se dogodilo.

Oni to znaju i moraju otkriti istinu. U VAR sobi sjede također nizozemski suci, to je Makkeliejov tim i to smatram greškom sudačke komisije. U finalu SP-a sudio je Nestor Pitana, a u VAR sobi bio je najbolji VAR sudac, Italijan Massimo Irati. Morali su napraviti sve da suđenje u polufinalu Eura, u kojem na Wembleyju igra domaćin, bude na nivou. To se nije dogodilo.

Ako je glavni sudac odbio prihvatiti sugestije VAR sobe, on je u velikom problemu


Ne mogu razumjeti suce koji sada komentiraju o čemu je VAR soba razgovarala s glavnim sucem, mi to ne možemo znati i ja to nikada ne bih na taj način komentirao. Ali treba znati da je razgovor snimljen te ako je glavni sudac odbio poslušati VAR suca, on će biti u velikom problemu i pod teškim sankcijama. Nema dileme da je ovo težak propust u jako važnoj utakmici te da se prije svega mora rasvijetliti, a onda i sankcionirati.

Potežu se polemike i oko prvog gola na utakmici, koji je iz slobodnjaka zakucao danski igrač Mikkel Damsgaard u 30. minuti. I tada je lopta bila u terenu, ali nije uticala na igru i u tom slučaju sudac može dozvoliti nastavak akcije i u prvom prekidu izbaciti loptu. No, kad se lopta nalazi u igrajućem prostoru, metar od igrača, kao što je slučaj kod gola Sterlinga, te utiče na igru i igrača, sudac je dužan prekinuti igru.

Ovdje se očito griješilo i u pripremi utakmice, odgovorna osoba koja je zadužena za pripremu dječaka koji ubacuju lopte morala je osigurati da oni znaju kako se lopte u teren mogu ubacivati samo direktno igraču. To je bila nulta greška na utakmici, a dalje se dogodio skandalozni penal. Ne želim pretjerivati i stvarati famu ili aferu, ja više nisam unutra u sistemu, ali ću reći da to nije vidjelo jedanaesterca. To mogu kazati jer to svi vidimo i mora se saznati kako je tako nešto dosuđeno u jednoj od najvažnijih utakmica ove godine.

Tri problema zbog kojih Euro nije regularan


Ono što u meni stvara najgori osjećaj jest činjenica da čitavo prvenstvo nije regularno.

Prvo, kazali su da će se utakmice četvrtfinala, polufinala i finala u Londonu igrati pred 20.000 gledatelja više od prvih najava ako to bude dopuštala epidemiološka situacija. Ako vijesti ne lažu, situacija nikad nije bila gora, s 25.000 novih slučajeva zaraze koronom dnevno u Velikoj Britaniji. Drugo, Engleska je sve svoje utakmice, izuzev jedne, protiv najslabijeg protivnika, igrala kod kuće na Wembleyju. Samo je jednu utakmicu igrala u Rimu.

Nadalje, kazali su da će cijela ekipa biti diskvalificirana, odnosno morat će u samoizolaciju ako jedan igrač bude zaražen. Dogodila se zaraza u reprezentaciji Škotske, oni su pušteni. Da nisu, Hrvatska možda ne bi igrala s njima, ta utakmica bila bi registrovana 3:0, Perišić možda ne bi bio zaražen i Hrvatska bi sada možda još igrala na turniru. Ja sam idem daleko jer to smijem i s pravom se ovo možemo pitati.