NAJAVA FINALA

Kapaiten italijanske reprezentacije Giorgio Chiellini za Rai Sport najavio je finale Evropskog prvenstva, koje će Italija u nedjelju igrati protiv Engleske na Wembleyju.

“Njegovali smo ovaj san tri godine, a selektor nam ga je neprestano usuđivao u glavu dok nije postao realnost. Kad nam je prije tri godine rekao da počnemo razmišljati o osvajanju Eura, mislili smo da je lud, ali evo nas na pragu tog postignuća”, započeo je Chiellini.

Očekivao je da će u polufinalu morati poraziti svjetske prvake Francuze, ali oni su ispali od Švicarske u osmini finala. Također je istaknuo da je bio poprilično siguran da će u finalu igrati Engleska.

“Mislili smo da ćemo u polufinalu igrati s Francuzima, a ne sa Špancima. Imali su potrebnu kvalitetu i reprezentativno iskustvo te sam smatrao da su korak ispred ostalih”, otkrio je pa dodao:

“Odmah sam znao da će Engleska biti ozbiljan kandidat za osvajanje Eura. Imaju kvalitetu, fizički su moćni, čvrsti su i organizirani. Možda ne igraju lijepo, ali ih je teško pobijediti. Bili su i u polufinalu Svjetskog prvenstva, a i moglo se predvidjeti da će biti u finalu Eura jer igraju šest od sedam utakmica na domaćem terenu.”

Svjestan je da Engleska u napadu ima odlične napadače te da italijansku odbranu očekuje težak zadatak.

“Kanea sam uvijek volio. Impresionirao me u Torinu na jednom od njegovih prvih nastupa za reprezentaciju. Igrao sam i protiv Tottenhama pa ga dobro poznajem, no Engleska nije samo Kane. Imaju izvanredne igrače i na krilima. Njihova klupa je dovoljno jaka da osvoji Euro, jučer su na njoj bili Jack Grealish, Jadon Sancho, Marcus Rashford, Dominic Calvert-Lewin i Phil Foden.”

“Bit će to sjajna nogometna utakmica. Respektujemo jedni druge, ali se ne bojimo”, zaključio je Chiellini.