LAKŠE OD PENALA

Kad je VAR presudio da je prekršaj Piera Hincapieja nad Angelom di Mariom bio van šesnaesterca, igrači Ekvadora su na trenutak odahnuli, jer nije bio dosuđen penal za Argentinu.

Međutim, brzo su shvatili da sada moraju odbraniti slobodni udarac Lionela Messija tačno na ivici šesnaesterca.

Dati Messiju da puca slobodni udarac je opasno kao i priznati penal budući da svi dobro znaju koliko je šestostruki osvajač Zlatne lopte plodonosan kada je riječ o ovakvim prilikama.

Messi je tako u nadoknadi vremena nakon dvije asistencije postigao svoj drugi gol iz slobodnog udarca na ovogodišnjoj Copa Americi te 58. ukupno u karijeri.


Nijedan aktivni igrač nije zabio više golova iz slobodnjaka od Messija, koji je sada na samo četiri pogotka od izjednačenja rekorda Diega Maradone, koji ima 62.
Gotovo je neizbježno da će lopta pronaći put do mreže kada je Messi spusti na teren, a video njegove pripreme prije najnovijeg remek-djela daje uvid u to zašto je najveći majstor slobodnjaka.
 
Za neke je postavljanje lopte obični zadatak koji ne zahtijeva puno razmišljanja. Messiju, koji je inače perfekcionista, ipak treba vremena za pozicioniranje lopte koja na kraju treba odsjesti u mreži.
Zatim se pomakao u položaj rukom dodirujući teren kao da je spreman za utrku s Usainom Boltom u sprintu na 100 metara.

Dok to radi, 34-godišnjak gleda golmana i procjenjuje situaciju prije nego što stane direktno preko lopte i pripremi se za svoj zalet.

Na kraju svega i nije iznenađenje što je pedantni Messi postigao svoj osmi pogodak iz slobodnog udarca u dresu Argentine tako što je loptu maestralno poslao u rašlje te povisio rezultat na 3:0.