EVROPSKO PRVENSTVO

Kylian Mbappe je ime koje se najčešće spominje nakon sinoćnjeg šokantnog ispadanja Francuske u osmini finala Evropskog prvenstva.

Francuze, do sinoćnjeg duela favorite broj 1 za osvajanje Evropskog prvenstva, izbacila je reprezentacija Švicarske, nakon penala. Nakon 120 minuta igre bilo je 3:3.

Po mogima, ključna “prevaga” u korist Švicaraca bila je užasno loša partija Mbappea, igrača od koje se očekivalo da vodi Francuze do samog kraja.

No, Mbappe je na ovom EP, blago rečeno, bio užasan.

Zapanjujuće loše zvuči podatak, za igrača kalibra Mbappea, koji kaže da na EP nema igrača koji je više puta šutirao prema golu protivnika, a da nije pogodio niti jednom. Mbappe je, vjerovali ili ne, čak 14 puta šutirao na gol protivnika na ovom EP i nije pogodio niti jednom.

Još poraznije zvuči činjenca da je Kylian Mbappe na ovom EP drugi najgori igrač po promašenim velikim prilika.

Promašio je Mbappe sve i jednu od četiri velike prilike, a od njega je samo u tom segmentu gori Španac Alvaro Morata, koji je uspio promašiti šest velikih prilika do sada. S tim da Moratinu Španiju te promašene prilike nisu koštale eliminacije. Španci su jučer izbacili Hrvate u osmini finala (5:3). Haris Seferović, napada Švicarske, usporedbe radi, 12 puta je šutirao prema golu protivnika, i zabio tri gola.


Rothen najavio debakl


Bivši igrač Monaca i PSG-a te nekadašnji francuski reprezentativac Jerome Rothen, odmah nakon grupne faze, tačnije dva dana prije duela Francuza i Švicaraca, javno je rekao da je najveći problem Francuske preveliki ego Kyliana Mbappea.

Rothen ne spori da je mladi Francuz top igrač, ali kaže da njegova ličnost loše utiče na igru Francuske.

“Na terenu je broj 1, tu nema spora, ali često me užasno iritira. Mislim da i Didier Deschamps to više ne može podnijeti i da je to problematično. Čak mi je i nevjerovatno da ga je pustio da radi šta hoće i da mu je dao toliku slobodu. Njegov ego nema granica i to je problem od početka Eura”, kazao je Rothen, koji trenutno radi kao stručni komentator RMC-a.

“Očekujemo puno više od Kyliana Mbappea. Svi kažu da je najbolji igrač u Evropi. Ako je tako, onda se ne smije zadovoljiti dodavanjima Benzemi ili Griezmannu. Također, kad ste vidjeli da je izveo veličanstveno neki slobodni udarac s 25 metara? S druge strane, sjećam se onih od Griezmanna, Pogbe. Dakle, imamo igrača za lijevu i za desnu stranu. Pa što se on tamo onda gura?”, poručio je Rothen dva dana prije nego će Švicarci poslati Francuze kuće.

I to nakon promašenog penala Mbappea u petoj seriji.

Mbappé se oglasio poslije ponoći na društvenim mrežama izvinjenjem.

“Žao mi je zbog penala. Htio sam pomoći ekipi, ali nisam uspio. Sada će biti teško zaspati. Nažalost, i ovo se događa u sportu koji toliko volim. Navijači, znam da ste razočarani, ali htio bih vam zahvaliti na podršci i tome što ste uvijek vjerovali u nas.”