EVROPSKO PRVENSTVO

Nakon što je osvojila grupu D ispred Hrvatske i Češke, engleska reprezentacija u osmini finala Eura igrat će protiv Njemačke.

Engleska nikad u istoriji nije dobila utakmicu nokaut-faze Eura nakon 90 minuta i nikad nije izbacila Njemačku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Zato je logično da igrači Garetha Southgatea poseban fokus stavljaju na taj segment uoči okršaja na Wembleyju.

“S obzirom na to kako nam dosad ide, puno smo vježbali penale kako bi svaki igrač zadržao fokus ako na njega dođe red”, rekao je John Stones, piše BBC.

Englezi su osam puta u istoriji na velikim takmičenjima bili u raspucavanju, a prošli su samo dva puta. Na Euru 1996. u četvrtfinalu su tako izbacili Špance, prije nego što su u polufinalu ispali baš od Njemačke, a tragičar je bio upravo današnji selektor Southgate.

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. izgubili su u polufinalu od Zapadne Njemačke, a nakon Southgateovog kiksa na takav su način ispadali s SP-a 1998., Eura 2004., SP-a 2006. i Eura 2012., prije nego što su “prokletstvo” konačno prekinuli na SP-u u Rusiji izbacivši Kolumbiju.

Engleska je na Euru 2020 pobijedila Hrvatsku i Češku 1:0, a sa Škotskom odigrala bez golova. Takav stil igre drastično povećava šanse da se engleske utakmice u nokaut-fazi odluče baš jedanaestercima.

“Svrha ovih vježbi je da se svi osjećamo ugodno u toj situaciji. Osim Kanea i momaka koji inače izvode penale, ostali su u nepoznatoj zoni”, objasnio je Stones.