EURO 2020

U 2. kolu grupe E reprezentacije Španije i Poljske remizirale su u Sevilli 1:1, te će obje selekcije u posljednjem kolu odlučivati o svojoj sudbini.

Španija će igrati protiv Slovačke i pobjedom sigurno prolazi dalje, a Poljska će imati priliku da savlada Švedsku i da uz eventualni trijumf Španaca protiv Slovaka bude na jednom od prva dva mjesta u grupi ili barem da ne nada da će biti među tri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Prvo poluvrijeme proteklo je u terenskoj dominaciji Španije, ali Poljaci su bili opasni iz tranzicije, te su stvorili nekoliko opasnih prilika pred golom Unai Simona.

Prvi su prijetili gosti u 7. minuti. Mateusz Klich je pokušao s distance, ali lopta je otišla preko gola. Španci su kružili oko šesnaesterca Poljske, a takva igra im se konačno isplatila u 25. minuti.

Nakon prizemnog centaršuta Morena s desne strane na pravom mjestu se našao Morata i iz blizine je zatresao mrežu Poljske za vodstvo Španije 1:0. Već u 34. minuti Gerard Moreno je odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali lopta je otišla pored gola.

Uzvratila je Poljska u finišu prvog poluvremena kada su propustili dvije kolosalne šanse u 43. minuti. Prvo je Swiderski sjajno šutirao s nekih 20 metara, lopta je pogodila stativu, a nakon što se odbila na nju je natrčao Lewandowski kojem golman Španije brani udarac iz čiste situacije.

To nije bio kraj uzbuđenjima u prvom dijelu, jer je Španija u 45. minuti mogla udvostručiti prednost. Jordi Alba je ubacio s lijeve strane, ali Gerard Moreno nije pogodio sa svega nekoliko metara i ostalo je 1:0.

I drugo poluvrijeme bilo je veoma uzbudljivo, a Poljska je vrlo brzo izjednačila u 54. minuti. Lewandowski je sjajno ispratio centaršut s lijeve strane i glavom je efektno pogodio za 1:1.

Samo 180 sekundi kasnije dosuđen je penal za Španiju kada je Moder neoprezno u svom kaznenom prostoru nagazio Morena, a sudija Orsato je nakon pregleda VAR-a pokazao na bijelu tačku.

Upravo je Moreno preuzeo odgovornost, ali je pogodio stativu. Nakon što se lopta odbila, Morata je loptu umjesto u praznu mrežu poslao pored gola.

Do kraja je Španija uzaludno napadala u želji da dođe do pobjede, a najbolje šanse su propustilu u samom finišu u 84. minuti. Prvo je Morata promašio gol sa svega nekoliko metara, a nakon što se lopta odbila do Sarabije, on je šutirao visoko preko gola.

Poljaci su se odbranili i osvojili su veoma vrijedan bod koji im je omogućio da praktično sami odlučuju o svojoj sudbini.

Rezultat i strijelci:

Španija - Poljska 1:1 (Morata 25' / Lewandowski 54')