EURO 2020

Njemačka i Portugal odigrali su najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva.

Nijemci su u derbiju 2. kola grupe smrti srušili aktuelne prvake Evrope i slavili sa 4:2.

Njemačka je stigla do prvih bodova, a Portugalu je ovo prvi poraz.

Elf je mnogo bolje otvorio meč, imao inicijativu u prvih 15 minuta, ali je sijevnula brza kontra Portugalaca, koji su poveli. Jota i Ronaldo su izašli sami pred Neuera, Jota je dodao najboljem strijelcu Evropskog prvenstva svih vremena, a on ovakve prilike ne propušta. Za Ronalda je ovaj pogodak bio treći i na listi strijelaca poravnao se s Patrikom Schickom (Češka).

Portugal je vodstvo čuvao do 35. minute, a onda Ruben Dias trese vlastitu mrežu za poravnanje. Pogodak je prvobitno bio pripisan Havertzu, ali je naknadno utvrđeno da je Portugalac loptu proslijedio u mrežu.

Samo četiri minute kasnije, Portugal je postigao novi autogol. Ovoga puta Guerreiro je poslao loptu iza leđa Rui Patricija.

Evropski prvak je nestao poslije vodstva Nijemaca, a bolju igru Elf je krunisao novim pogotkom u 51. minuti, Fenomenalni Havertz je pogodio na asistenciju mladog Gosensa za 3:1.

Gosens je odigrao briljantan meč, a odličnu partiju krunisao je golom u 60. minuti za 4:1. Asistencija je otišla na konto Kimmicha.

Portugalci su u 67. minuti preko Jote smanjili zaostatak na 4:2. Za dramu u završnici nedostajao im je pogodak. Blizu su bili u 79. minuti kada je projektil Sanhesa s distance zaustavila stativa.

Na drugoj strani je Goretza mogao dokrajčiti Portugal, ali njegov udarac odlazi malo preko gola.

Francuska je ranije u ovoj grupi remizirala protiv Mađarske rezultatom 1:1.

Francuzi uoči posljednjeg kola imaju četiri, Njemačka i Portugal po tri, a Mađarska bod.

Francuska u 3. kolu grupne faze igra protiv Portugala, a Njemačka sa Mađarskom.
Standings provided by SofaScore LiveScore