NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan prije 20 godina legendarni brazilski nogometaš Rivaldo postigao je jedan od najčuvenijih hat-trickova u historiji španske La Lige. Barcelona je protiv Valencije igrala u posljednjem kolu, a oba tima borila su se za mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Na kraju su Katalonci pobijedili 3:2 u fenomenalnoj i nevjerovatno uzbudljivoj utakmici odigranoj pred 85.000 gledalaca na Nou Campu, a apsolutni junak bio je Rivaldo koji je postigao tri gola.

Njegov prvi pogodak, u trećoj minuti, bio je veličanstveni slobodni udarac s 30 metara za 1:0, a zatim je iz slične pozicije u finišu poluvremena ponovo pogodio za 2:1.

Ruben Baraja je početkom drugog dijela svojim drugim golom izjednačio na 2:2 i bio je to rezultat koji je Valenciju vodio u kvalifikacije Lige prvaka. A onda, Rivaldo je izveo čaroliju koja se pamti i nakon 20 godina.

U 88. minuti Brazilac je primio loptu na prsa koju je poslao Frank De Boer i brzim pokretom izveo je možda i najčuveniji udarac škaricama izvan kaznenog prostor, kojim je spektakularno matirao Santiaga Canizaresa za delirijum na Nou Campu.

"To je dan koji nikada neću zaboraviti. Morali smo pobijediti Valenciju da bismo se plasirali u Ligu prvaka i tako je utakmica postala još posebnija. Odigrao sam druge sjajne utakmice i postigao neke važne golove, ali ta je bila posebna. Ne samo zbog udarca škaricama, već i zbog odjeka koje je taj gol imao po cijelom svijetu", rekao je svojevremeno Rivaldo za The Independent.