Srušio se na terenu

Christian Eriksen teško da će ponovo profesionalno igrati fudbal nakon svog kolapsa tokom meča na Euru 2020. između Danske i Finske, rekao je jedan od vodećih sportskih kardiologa u Engleskoj Sanjay Sharma.

Danski reprezentativac iznenada je pao na zemlju nešto prije kraja prvog poluvremena i ljekari su mu pružali pomoć na terenu prije nego što je prebačen u bolnicu, gdje je ostao u stabilnom stanju.

Sanjay Sharma, profesor sportske kardiologije na londonskom Univerzitetu St George's, rekao je da postoji nekoliko razloga zbog kojih je Eriksen mogao pretrpjeti srčani zastoj, poput visoke temperature ili neidentificiranog zdravstvenog stanja.

- Očito je da je nešto krenulo po zlu - rekao je Sharma, piše Independent.

Eriksena su uspjeli vratiti u život, no pitanje je šta se dogodilo? I zašto se to dogodilo? On je imao normalne testove sve do 2019. godine, pa kako objasniti ovaj srčani zastoj?, samo su neka od pitanja na koje bi trebalo dati odgovore.

Profesor Sharma je također rekao da je na igraču i na klubu da procijene rizike nastavka karijere, dodajući da mu u Engleskoj vjerovatno ne bi dozvolili da igra.

- Ne znam hoće li ikada više igrati fudbal. On je umro, iako na nekoliko minuta, ali je umro. Hoće li mu ljekari dopustiti da ponovo umre na terenu? Odgovor je negativan - kazao je Sharma.

Jedan od ljekara koji je liječio fudbalera Boltona Fabricea Muambu, koji se također 2012. srušio na terenu, nakon čega je okončao karijeru, rekao je da će trebati vremena da se utvrdi može li se Eriksen potpuno oporaviti.

Kardiolog Sam Mohiddin kazao je za BBC kako se čini da je Eriksen uspio vratiti normalni srčani ritam nakon oživljavanja, ali da postoje i druge stvari o kojima će se morati povesti računa. Istakao je da su neke zvijezde sa srčanim poremećajima morale prestati da se bave sportom jer se smatra da su u opasnosti.

- Trenutak krajnje opasnosti je vrijeme zastoja srca i liječenje je stvar koja zahtijeva da ljudi odmah prepoznaju šta se događa i stvarno to brzo riješe i spase živote - zaključio je.

Faktor