EURO 2020

Kada se spomenu fudbalske selekcije Engleske i Hrvatske odmah se sjetimo nekoliko duela ove dvije ekipe koje su u posljednjih 15ak godina uglavnom igrale odlučujuće mečeve vezane za neki veliki turnir, Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.

Može se slobodno reći da su dueli Hrvata i Engleza postali mali klasiko, a sudbina je htjela da se ponovo nađu jedni nasuprot drugih ma ovom Euru 2020. gdje će danas odmjeriti snage u okviru Grupe D u kojoj se sutra sastaju još Češka i Škotska.

Od onog epskog duela u kvalifikacijama za Euro u Austriji i Švicarskoj 2008. kada su Hrvati ostavili Englesku bez plasmana, Englezi pomalo strahuju od svog današnjeg protivnika, iako su se dvije godine kasnije osvetili i slavili u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi.

Rivalitet je kulminirao dvobojem u polufinalu SP-a u Rusiji, kada je ponovo Hrvatska bila ta koja je slavila, a treba spomenuti i dva meča u Ligi nacija 2018. gdje su Englezi bili uspješniji (2:1, 0:0)

Selektor Engleske Geret Sautgejt (Gareth Southgate) ima danas na raspolaganju prilično mlad i veoma talentovan tim izmiksan s velikim zvijezdama, koji pokušati donijeti trofej EP-a prvi put nakon 1966..

Heri Kejn (Harry Kane), Foden, Mount, Rašford... igraju u top formi i bit će velika prijetnja hrvatskom golu, a Sautgejt uoči ovog meča kaže:

"Mislim da nismo previše iskusna ekipa, ali ipak djelujemo tako na terenu.  Odabrali smo igrače za koje smatramo da su najbolji na njihovim pozicijama i trenutno na raspolaganju. Nismo osjećali potrebu da biramo starije igrače kako bismo sebi pružili dojam o iskustvu. Oni već sada imaju iskustva s pobjedama, iskustva s tim velikim utakmicama i to nam može pomoći samo kao reprezentaciji, kaže selektor Engleske.

Iako ima već 35 godina  Modrić je i dalej kreator i vođa na terenu kad je Hrvatska u pitanju, a Rebić, Perišić,  Vlašić, Kovačić... imena su koja mogu svakoj reprezentaciji nanijeti probleme.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je pred meč s Englezima na Vembliju izjavio:

- Svjesni smo da opasnost može doći sa svih strana, jer igramo protiv jedne doista kvalitetne momčadi. Važno je koristiti svoj poznati stil igre i, naravno, ne dolazimo samo da bi se branili. Početak je vrlo važan i želimo dobro započeti. Očekujem tešku utakmicu koja će se detaljno odlučiti.

Grupa D: Engleska - Hrvatska (15 sati)

Mogući sastavi:

ENGLESKA: Pikford (Pickford); Voker (Walker), Stons (Stones), Mings, Čilvel (Chilwell); Filips (Phillips), Rajs (Rice); Sterling, Mount, Rašford (Rashford); Kejn (Kane).

HRVATSKA: Livaković; Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić; Brozović, Kovačić; Rebić, Modrić, Perišić; Kramarić.