ZVANIČNO

Koliko je globalna pandemija poremetila sve sfere i koliko je utjecala na sport dovoljno govori i to da je Vrhovni sud jedne zemlje odlučivao da li će se odigrati fudbalsko takmičenje.

U Južnoj Americi je haos. Prvobitno je planirano bilo da domaćini takmičenja budu Argentina i Kolumbija. Prvo je iz priče ispala Kolumbija zbog nereda u državi, a onda se zbog problema sa brojem zaraženih povukla i Argentina. Na kraju je izbor pao na Brazil. Sve do jutros je vladala neizvjesnost da li će se uopšte igrati Kopa Amerika, takmičenje koje počinje za svega dva dana.

Brazil se bori i dalje sa pandemijom korona virusa, zaštitne mjere su na snazi, pa je postojala mogućnost da vlast zabrani odigravanje Kopa Amerike. Čak su i fudbaleri te zemlje u jednom momentu razmatrali opciju da otkažu igranje. Navodno su i igrači bili protiv igranja, ali njih niko ne pita ništa.

Kako god, jutros je zasjedao Vrhovni Sud Brazila koji je donio odluku da se Kopa Amerika ipak odigra. Nije odluka donesenea ubjedljivom većinom, tek sedam prema četiri, ali odluka je donesena. Utakmice ovogodišnje Kopa Amerike igrat će se u četiri grada: Braziliji, Rio de Žaneiru, Gojaniji i Kujabi. Takmičenje će otvoriti domaćin Brazil i Venecuela (13. juni).