Zanimljivi podaci

Najstariji igrač koji je nastupio na Evropskim prvenstvima je legendarni mađarski golman Gabor Kiraly, dok je Nizozemac Jetro Willems najmlađi koji je zaigrao na EP-u.

Kiraly je imao 40 godina i 86 dana kada je 26. juna 2016. zaigrao za Mađarsku u susretu osmine finala EP-a protiv Belgije koja je slavila sa 4:0.

Kiraly je preskočio legendarnog Nijemca Lothara Matthausa koji je držao rekord sa 39 godina i 91 dan kada je zaigrao za Elf protiv Portugala na EP-u 2000. godine.

Njemačka je tu utakmicu izgubila sa 0:3 i ispala već u prvom krugu takmičenja, osvojivši posljednje mjesto u grupi iza Portugala, Rumunije i Engleske. Bio je to Matthausov 150. i posljednji nastup u dresu nacionalne vrste.

Najstariji igrač koji se može pohvaliti naslovom evropskog prvaka je Portugalac Ricardo Carvalho koji je 2016. imao 38 godina i 53 dana kada je Portugal u finalu posljednjeg EP-a pobijedio Francusku sa 1:0.

Najstariji igrač koji je postigao pogodak na nekom evropskom prvenstvu je austrijski reprezentativac Ivica Vastić. On je na EP-u 2008. postigao pogodak za Austriju protiv Poljske (1:1) sa 38 godina i 257 dana.

Najmlađi igrač koji je nastupio na evropskim prvenstvima je Nizozemac Jetro Willems koji je imao 18 godina i 71 dana kada je nastupio za Oranje u susretu protiv Danske na EP-u u Poljskoj i Ukrajini.

Najmlađi strijelac je Švicarac Johan Vonlanthen koji je na EP-u 2004. u susretu protiv Francuske zabio pogodak sa 18 godina i 141 dan.

Fena